Cercador de Notícies
Calendari de notícies
06/04/2014 Antoni Garau Garau, capellà a Sant Marçal i Pòrtol

Antoni Garau Garau comenta "Més enllà del desencís" de Carmel Bonnín

Molts, més d’una vegada, agafam i llegim un llibre només pel nom del qui l’ha escrit. A voltes, hi ha un desengany. Però, també, altres pics hi ha una bona troballa. Així ho he viscut amb el llibre del ben recordat company Carmel Bonnín.
Segur que, als lectors de l’Altra Mirada, no cal dir qui és ni quina ha estat la seva llarga trajectòria de servei i treball tant pel nostre petit país, com per la classe treballadora i per una església justa i pacificadora.
Aquí, el que cal, és llegir els seus contes, tots ells ben arrelats i fonamentats en la realitat històrica que hem trepitjat o encara ho feim. Acostats a unes persones concretes, algunes de les quals, fins i tot, podem endevinar els seus noms i cognoms. La majoria de les seves narracions estan amarades de compassió activa envers els seus protagonistes. Altres, sens dubte les més divertides, d’un surrealisme pujat de to, i que un voldria que fossin veres del tot. Alguna d’elles és una vertadera tesi o proposta d’anàlisi del que ens passa i el seu per què.
Tot això que us estic dient, per tal que també faceu el pas de comprar-lo i llegir-lo, potser aprofitant l’avinentesa del nostre sant patró de les lletres, el bon Jordi, ho podeu llegir molt millor en la contraportada del mateix llibre: “l’autor es fa ressò de situacions que afecten els ciutadans i les ciutadanes d’avui, contemplades sempre des de l’òptica dels perdedors, i amb una mirada que anhela que la dignitat i l’equitat no restin arraconades per l’eloqu%u0308ència dels fets ni pel poder dels qui tenen la paella pel mànec.
Més enllà del desencís, obra deliberadament compassiva, vol ser un crit d’atenció que convida a no deixar-se esclafar ni lligar pel desconhort que provoquen els difícils moments actuals, sinó a superar-los i, malgrat tot, a engrescar-se en la construcció d’un futur més acollidor per a tothom.”
També, el paisà fidel Antoni Serra, ens feia fa poc cinc cèntims d’aquest llibre “de una escritura sin experimentalismos, pero muy digna y con una gran carga crítica y de denuncia.”
Feis-vos el petit regal, el trobareu fàcilment: Més enllà del desencís, Edicions Documenta Balear. Col·lecció Magatzem Can Toni. Palma. 2013. I que no es compleixi el seu pronòstic: “... com que se xateja o navega tot el dia, tampoc mai hi ha temps per llegir, per estudiar, en una paraula, per cultivar els valors personals. D’aquesta manera es trenca amb la tradició de la cultura humanística, conreadora de valors.”
I, un prec als bons entrevistadors de L'Altra Mirada, quan tindreu la conversa amb en Carmel i que tota la seva vivència pugui ser ben recordada i compartida.

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)