Cercador de Notícies
Calendari de notícies
30/07/2012 Diari de Balears Rosa Ferrer

Futur incert. Davalla la venda de llibres

L’estiu és temps de vacances per molts i, en teoria, suposa també més temps d’esbarjo i lectura. En els darres temps, aquests paràmetres  han canviat i els mesos de juliol i agost no suposen un augment de lectors. És més, la crisi econòmica afecta directament les vendes de llibres, que han experimentat una baixada de prop d’un 40%. Aquesta situació ha afectat igualment de manera notable moltes editorials de les Balears. D’aquesta manera,  les “novetats més fresques” ja no són aquelles que han sortit a la llum fa un o dos dies. Ara, per “novetats” s’entén les obres que s’han tret enguany al mercat, ja sigui  el mes de gener com el mes de juny. En el cas de les Balears, l’edició de llibres -i en concret de publicacions en català- ha minvat aquest darrer any bàsicament perquè s’ha eliminat el suport genèric, unes ajudes econòmiques que permetien un marge més ampli per editar exemplars. Per tant, entre que els títols publicats han minvat i també la venda, el futur de moltes editorials és incert. És el cas de la Moll. L’empresa editora és la més perjudicada per la difícil situació econòmica. Com explica el responsable, Francesc Moll, “a causa del mal moment en el qual ens trobam, que no publicàvem cap llibre, enguany hem tret només l’obra d’Esperança Camps Col·lecció particular”. Es tracta de la primera i única novetat de l’editorial.
Pel que fa a Lleonard Muntaner editors, “no hem minvat el nombre de publicacions de novetats, sinó el tiratge”, explicà el responsable, Jaume Muntaner. “Com que les vendes de llibres han disminuït molt, allò que feim és publicar menys exemplars de cada novetat”. Just el contrari del que fa Gracià Sánchez, d’El Gall Editor, qui assegura que s’han mantingut “malgrat que publicam més títols a causa d’aquesta no crisi, sinó situació de supervivència”. “Tot i que hi ha menys oferta, el llibre que més hem venut és el receptari de cuina diari de Francisca Moragues, El dinar de cada dia”, afegeix Sánchez.
La qualitat dels exemplars continua sent la mateixa, a pesar de la reducció del nombre de llibres. Els temes que podem trobar són: autobiografies, històries d’amor, anàlisi de la situació econòmica, cuina mallorquina... aquestes són les temàtiques més reclamades segons la llista de llibres de les editorials.

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)