Cercador de Notícies
Calendari de notícies
21/01/2012 Vilaweb Montserrat Serra

L'èxit del boicot als Premis Ciutat de Palma evidencia el rebuig del món literari a la política de Bauzá

Ahir, diada de Sant Sebastià, es recordarà a Palma perquè el món literari va plantar cara a la política lingüística del govern Bauzá. Mentre el Teatre Principal no s'omplia per celebrar els Premis Ciutat de Palma, una de les vetllades literàries de l'any, can Alcover, seu de la Obra Cultural Balear, estava ple de gom a gom, unes cinc-centes persones (escriptors, lectors, polítics, llibreters%u2026), que feien pinya al voltant de quaranta d'autors que van llegir poemes i proses (vídeo). L'evidència del rebuig també es va fer sentir dins del Teatre Principal: durant el discurs (bilingüe) del batlle Mateu Isern, quatre joves van travessar tota la platea i van provar de desplegar una pancarta que deia 'En català' i a sota #ésPalma. La policia no els va permetre desplegar-la i els van desallotjar de mala manera (vídeo).
Un d'aquests joves és Amadeu Corbera, que va explicar els fets a VilaWeb: 'La nostra intenció era fer una protesta pacífica desplegant la pancarta, però no ens ho han permès i hem patit un placatge contundent i desmesurat per part dels membres de seguretat. Nosaltres hem volgut mostrar que els mallorquins estem disposats a anar fins on calgui per defensar la llengua catalana. Aquesta acció nostra és complementària a la que han organitzat els escriptors. El govern Bauzá ha de saber que la lluita és des de dins de la societat mallorquina i que arribarem on calgui.' Es dóna el cas que Amadeu Corbera, que és musicòleg, l'any passat va guanyar una beca de recerca dels Premis Ciutat de Palma.

L'escriptor Biel Mesquida, que va participar en la lectura a Can Alcover, comentava: 'Et puc dir que el món literari català era a can Alcover ahir al vespre. Érem uns setanta escriptors (i cal tenir en compte les tres-centes cinquanta adhesions al manifest). Són molts. Hem fet pinya i això és important, perquè el món dels escriptors és el que representa més a les clares la veu i la identitat d'un poble.

Més de tres-cents cinquanta autors i entitats van signar l'octubre passat un manifest en defensa del prestigi dels Premis Ciutat de Palma i contra la decisió municipal d'introduir l'espanyol en la convocatòria d'enguany. Ahir el PEN Català, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'Obra Cultural Balear van fer una lectura reivindicativa a la mateixa hora que es lliuraven els premis, un acte de boicot per visibilitzar el rebuig a la política del govern Bauzá.

Aquest any, el Premi Ciutat de Palma de novel·la ha estat pel menorquí Josep Maria Quintana per l'obra 'Ningú no pot enganyar els morts'. El premi de poesia ha estat per a Jordi Julià. Quintana, que va fer un discurs moderat, tanmateix, va criticar el conflicte lingüístic i va dir que tot i que no renunciava al premi, donaria els diners a l'Obra Cultural de Menorca i a Acció Cultural de Menorca.


Anar a notícia

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)