Cercador de Notícies
Calendari de notícies
19/11/2011 Diari de Balears Maria Llull

Les tisores del Consell, a tota màquina

La institució insular aprovà ahir retallades per un total de 349.306,57 €, que afecten principalment les subvencions per a les activitats culturals d’entitats privades i d’ajuntaments.El Consell de Mallorca aprovà ahir noves retallades de subvencions destinades a l'àmbit de la cultura. Les tisores continuen la seva marxa inaturable, i tant les entitats culturals com molts ajuntaments patiran de valent per treure endavant els seus projectes, si és que poden fer-ho.

Les retallades principals aprovades ahir afecten diferents partides de la convocatòria de subvencions de 2011 i ascendeixen a un total de 349.306,57 euros. L'argument per justificar aquestes accions és la necessitat de fer front a despeses de l'exercici anterior, entre les quals es troben les destinades a Músics per la Llengua, la Universitat Catalana d'Estiu, el Cofuc, la Federació de bandes de música, la Federació de corals, la Federació de teatre amateur i la Fira de Teatre de Manacor.

Les tisores han passat per partides que afecten fons bibliogràfic, mobiliari, transport i equips informàtic. Tanmateix, on es perjudica de valent les entitats culturals i els ajuntament és en tres apartats: el de transferències per a la promoció cultural, convocatòries per a activitats de cultura popular i convocatòries per a associacions i activitats musicals.

Cal afegir que a les ajudes eliminades només els mancava el tràmit final, és a dir, l'ordre del Consell Executiu. Per tant, la major part d'entitats ja deuen haver fet la despesa corresponent i es veuran molt perjudicades per aquesta situació. Aquestes retallades arriben després de les que es feren en les subvencions nominatives el setembre passat i que afectaren directament diferents organitzacions dedicades a la cultura, el patrimoni, la llengua i la igualtat. En aquesta ocasió, els doblers es destinaren a fer front als 1,7 milions d'euros que el teatre Principal deu a la UTE Dragados- Melchor Mascaró i que, a hores d'ara, encara no s'han fet efectius.

Amb aquestes rebaixes, les partides destinades a Cultura seran majoritàriament per a les activitats pròpies del Consell i deixaran de banda tot allò que surti fora de la institució. I això que la majoria de les compentències de Cultura és en mans del Consell i que el Govern ostenta una mínima part de la gestió cultural. Un altre apartat que se'n ressent és el de les edicions de llibres que quedaven pendents i que allò més probable és que no vegin la llum.

"Hem de retallar", afirma Miquel Barceló, secretari general tècnic de la Vicepresidència de Cultura Patrimoni i Esports del Consell. "S'havia de fer front a les subvencions del 2010 que sí que estaven adjudicades i, per això, s'havia d'evitar contreure noves obligacions econòmiques", continua. "Les partides previstes de l'any passat no varen incorporar aquests pagaments i el Consell té l'obligació jurídica d'abonar". Malgrat la situació, Barceló considera que no es redueix "per reduir". "Hem de ser molt responsables", sentencia. Això no obstants, on uns veuen un exercici de resposabilitat, altres consideren que el que es fa amb totes aquestes retallades és acabar amb el teixit cultural del país.

Veure notícia

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)