

Antoni Serra comenta les memòries de Miquel Rosselló
Me ha sido de gran interés, ahora que ya nos están bombardeando con el 20N, leer las experiencias personales, íntimas, pero a la vez colectivas, del político Miquel Rosselló del Rosal y que ha titulado De la foscor a l'esperança (Memòries d'un estudiant antifrnaquista) [Edicions Documenta Balear y Ateneu Pere Mascaró. Col·lecció Menjavents. Prólogo de David Ginard. Palma, 2011]. Obras como la de Rosselló son necesarias, imprescindibles para poder comprender -a través de un análisis riguroso y desapasionado - aquellos años confusos, represivos, faltos de libertad de expresión y de reunión, del franquismo «nada salvador», sino más bien obscurantista y depresivo.
El prologuista, el historiador David Ginard (ha realizado y realiza un excepcional trabajo de investigación, ¿les recuerdo L'oposició antifranquista i els comunistes mallorquins o L'esquerra mallorquina i el franquisme?) escribe que «un dels aspectes que cal agrair particularment a Miquel Rosselló és l'honestesat que traspua el seu escrit» y que «tampoc no cau en una idealització acrítica de l'activisme antifranquista dels anys setanta. ben al contrari, Rosselló és ben conscient de les evidents limitacions i contradiccions que caracteritzaven el moviment estudiantil de l'època». Estoy plenamente de acuerdo con Ginard y creo (afirmo), si me lo permiten, que estos dos aspectos son la gran virtud (¿por qué no revulsiva?) de De la foscor a l'esperança.
En la obra encontramos aspectos críticos de una clarividencia incuestionable (del movimiento estudiantil, también de las organizaciones clandestinas [CHE, PCE m-1, FAI, PCE i, UER, entre otras], de las manifestaciones de obreros) junto a recuerdos autobiográficos (familiares) de Rosselló que ilustran su pensamiento, sin duda porque, como el mismo dice, a los 19 años «tenia fam d'adquirir nous coneixements, noves idees i formes de lluitar contra aquelles injustícies» y que, habiendo asistido a una clases (¡cent llamps, de latín y griego!) con Aina Montaner y el conocimiento de poetas como Machado y García Lorca y Miguel Hernández, «vaig començar a valorar la lectura com un àmbit imprescindible dins la vida d'una persona». Esto, claro, junto a una mujer que sería su compañera, Lila Thomàs. Y la cárcel (en tres dimensiones: la Modelo, Carabanchel i Jaén), cuya experiencia directa vivió y padeció durante casi dos años...
Sí, camaradas en la utopía, deben leer De la foscor a l'esperança y comprobarán que había, en aquellos años, un aceptación sociológica del franquismo:
«Que cap falta feien les llibertats i la democràcia, sobretot si ja estaven millor econòmicament. Que era allò més lògic perseguir, torturar i empresonar els comunistes i altres opositors al règim. Ells s'ho cercaven per meterse en líos», pensaban no pocos ciudadanos de aquella época.
Anau a la notícia

De la foscor a l’esperança
Rosselló del Rosal, Miquel
El testimoni personal d’un jove mallorquí de classe mitjana, que va participar en les accions antifranquistes entre el 1968 i el 1973.

L’esquerra mallorquina i el franquisme
Ginard Féron, David
Aquest llibre reuneix nou estudis d’orientació diferent que tracten aspectes diversos relacionats amb la reorganització del moviment obrer i dels partits d’esquerra a Mallorca en la Guerra ...