Cercador de Notícies
Calendari de notícies
05/04/2009 Diari de Balears Joan F. López Casanovas

Joan F. López Casanovas comenta “Els estatuts d’autonomia de les Balears” de Bartomeu Colom

"Els estatuts d’autonomia de les Balears"   Divendres de la setmana passada el professor de Dret Administratiu de la UIB, Bartomeu Colom, va parlar al Cercle Artístic de Ciutadella d’un tema que és objecte de la seva atenció d’especialista des dels inicis de la seva carrera, "Els estatuts d’autonomia de les Balears" .
El mateix dia de la conferència es celebrava el Dia Internacional del Teatre, avinentesa que, en un acte de la societat cultural que promou els Premis Born, em va fer pensar en el missatge del dramaturg brasiler Augusto Boal en ocasió d’aquella diada. Començava dient que "totes les societats humanes són espectaculars en la seva vida quotidiana i produeixen espectacles en moments especials. Són espectaculars com a forma d’organització social i produeixen espectacles..." No és segur que Boal estigués parlant de les Illes Balears, encara que aquí hem vist comèdies de tot color; serien vodevils lleugers si no fos per les conseqüències dramàtiques que ens hauran costat al cap i a la fi.
També les Institucions són part visible de la parafernàlia teatral: actuen en escenaris públics, tenen la seva litúrgia en les sessions solemnes, regulen les intervencions dels seus actors... Hi ha uns certs components histriònics en la vida política, religiosa, universitària, i n’hauríem de ser conscients, perquè som nosaltres que, mitjançant el vot, atorgam els papers de la comèdia o del drama...
"Encara que inconscientment, les relacions humanes s’estructuren de forma teatral; l’ús dels espais, el llenguatge del cos, la tria de les paraules i la modulació de les veus, la confrontació d’idees i passions, tot allò que feim dalt l’escenari ho feim sempre en les nostres vides: nosaltres som teatre!", afirmava Boal.
Pura màgia deu ser fer que una propietat immobiliària multipliqui el seu preu, o bé representar que defensa l’interès general qui s’omple les butxaques pròpies.
En sentit teatral, doncs, un Estatut d’Autonomia vindria a ser una mena de plagueta de normes que estructuren i han de regir la vida comunitària, i en ella les actuacions dels representants institucionals. Aquests en poden fer bon ús o mal ús; poden interpretar el seu paper de meravella o, en canvi, fer autèntiques empastes.
Però també el poble pot ser un desastre si desconeix els escenaris i les regles del joc, les competències i les finances que permeten exercir-les. Si no som actius ciutadans, no som res. Ciutadà no és aquell que viu en societat, és aquell que la transforma?
Vivim temps gens galdosos per a la política. Es detecta un allunyament preocupant -desafecció- de la ciutadania respecte de la política i dels polítics. Deixant a part si n’hi ha que s’han guanyat a pols aquesta reputació, allò segur és que no tots els polítics són iguals i que els ciutadans o ciutadanes hem de voler i saber destriar el bo de la clovella en aquests negocis.
Documenta Balear ha publicat al núm. 62 dels seus Quaderns d’Història Contemporània Els Estatuts d’Autonomia de les Balears, un compendi de les fites principals per què ha passat el nostre procés autonòmic.
Sense trair en cap moment l’objectivitat, aquest llibre es fa molt enfora de ser uns simples apunts ordenats cronològicament. M’ha semblat trobar-hi la força d’un autor que s’apassiona pel tema a què ha dedicat molt temps d’estudi; un tema que, malgrat la passivitat i el menfotisme de gran part de la societat illenca cap a les institucions d’autogovern, és de coneixement obligat per a tothom que vulgui exercir la pròpia ciutadania deixant de ser només un subjecte de lleis i institucions que ignora.
Aquesta ignorància generalitzada ens fa socialment i políticament més dèbils i més fràgils davant el poder. Continuam amb el sostre més baix d’autogovern de les comunitats autònomes; en som la pitjor finançada i això no és d’ara, sinó des del seu inici. Quin hauria de ser el nostre "Deute Històric" al costat del que el Govern espanyol ha reconegut a Andalusia? El professor Colom ens explica coses que tot ciutadà hauria de ben saber.

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)