Cercador de Notícies
Calendari de notícies
11/09/2010 Diari de Balears Climent Picornell

Un "top nine" del llibre d'en Cosme Aguiló "Sic isti nostri sunt" ('Així són els nostres')

Parlava del top ten dels refranys en català encara no resolt, però el que sí que puc fer és un top nine del llibre d'en Cosme Aguiló Sic isti nostri sunt ('Així són els nostres'), el seu segon llibre, de més de vuitanta narracions, farcit de parèmies. Les presents molt resumides.

1.- En un bar de per devers sa Bassa de Manacor hi aparegué un cartell que deia: "Hoy tenemos cerebro!" I és bo, i fluix, el cervellet, oi?

2.- Una nina de Santanyí dugué a les monges uns ous de sebel·lí -que coven amb la vista, com saben- per a una exposició; la monja transcriptora, que no devia saber que era aital animal, féu el cartell: "Huevos de jabalí". Idò.

3.- Ja que va de monges; a l'Alqueria Blanca no hi havia oficina de Correos, ho deixaven a ca un veïnat que se n'anà; traspassà la comanda al convent de les Agustines i posà un avís a ca seva: "Correos en casa de la monjas".

4.- Una mare preocupada per l'urgència de l'estrena de la roba de les seues filles per Sant Pere, envia un telegrama a la modista: "Las niñas desnudas. San Pedro encima".

5.- Una embarassada explica a un foraster que havia de tenir "bessonios"; la germana, més lletrada, la corregeix: "Bessonios no, mestissos".

6.- Inscripció davall la pintura d'un exvot a una ermiteta: "Purgóse y no iba. Rezó a la Virgen, y fué".

7.- Aquesta és de Ciutat, "de gent de casa bona, orella alta i mobles de caoba", explicava a un peninsular que quan anaven a passejar pel Born ho feien amb el personal a sou que es cuidava de les nines petites davant, davant: "Con las tetas por delante".

8.- Mestre Rafel Felip des Llombards feia auguris versificats com aquest: "Dise un hombre del Llombás: / -si el tiempo no viene mal-, / que se hará una capital / ensima del arenal / que está serca del Pontás."

9.- Per acabar la selecció ràpida, i esper haver-vos contagiat les ganes de llegir el llibre sencer (Documenta Balear), aquesta de dues velletes de Felanitx; diu l'una a l'altra, veient-la més pansida que de costum: "Ai Maria, lo que tornam!"; replica l'altra: "Què vols que et diga Catalina? Per lo que has estat tu tota sa vida..."

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)