Cercador de Notícies
Calendari de notícies
17/02/2010 Diari de Balears Francesca Mar

Setmana del Llibre ajustada a la "crisi"

La Fira del Llibre en Català comença el proper 26 de febrer amb el pregó de Jaume C. Pons Alorda.

La Setmana del Llibre en Català ja té el programa tancat després d'uns mesos d'incertesa. El retard del Govern i el Consell de Mallorca en el pagament de les ajudes al Gremi de Llibreters feren trontollar la fira el desembre passat. Malgrat això, a final d'aquell mes els organitzadors decidiren tirar endavant la Setmana tot i el deute pendent de 36.000 euros per part del departament insular de Cultura. Dilluns mateix, deu dies abans de l'inici de la Setmana del Llibre, el Consell féu efectiu l'ingrés de l'ajuda de la fira de l'any passat. Ara doncs, els comptes estan liquidats, encara que aquesta demora es notarà en el programa, que es podria considerar de "crisi"; no per la qualitat dels assistents, sinó per les "presses que hem tingut a l'hora d'organitzar-lo", asseguraven ahir des del Gremi.
Veure notícia


El poeta Jaume C. Pons Alorda serà l'encarregat d'encetar la fira dijous, dia 26 de febrer, a les 18 hores al pati de la Misericòrdia. La Setmana durarà fins al diumenge 7 de març i que inclourà més de vint actes, entre presentacions literàries, taules rodones i activitats infantils. El periodista i guanyador recent del premi Sant Jordi, Xavier Bosch, serà unes de les estrelles convidades d'enguany amb la presentació de Se sabrà tot, la seva darrera novel·la, que tracta de la manca de llibertats. L'acte tindrà lloc el dijous 4 a les 18.00 hores i serà presentat pel director de dBalears, Miquel Serra. També vinguda del Principat, acudirà a la cita literària Flàvia Company, que hi presentarà L'illa de l'última veritat, d'edicions Proa (7 de març). El diumenge anterior, dia 28, serà Jordi Llavina l'encarregat de portar el seu particular Londres nevat a l'envelat de la Misericòrdia.

Pel pati dels Homes també hi passarà Melcior Comes, escriptor i col·laborador de dBalears, amb la seva darrera novel·la, Viatge al centre de la Terra (divendres 5); mentre que Llucia Ramis, amb el premi Josep Pla sota el braç, durà a Palma l'essència del seu Egosurfing (divendres, dia 26). Ara bé, l'acte més emotiu de la Setmana serà el dedicat a Jaume Adrover. El Gremi de Llibreters ha volgut reconèixer l'empenta d'aquest dinamitzador cultural, que fou el primer representant d'Edicions 62 a l'Illa. Per a això han preparat un petit acte d'homenatge el dimecres 3 de març a les 19.30 hores, amb la participació de l'escriptor Antoni Serra i del director de l'Esadib, Carles Molinet.
Tampoc no hi faltaran les activitats dedicades als més petits, com ara els ja tradicionals contacontes dels matins dels caps de setmana i la intervenció de l'Escriptora de l'Any, Carme Riera, en una taula rodona en la qual participaran Pilar Arnau, Miquel Àngel Vidal i Xavier Barceló (dissabte 6).

Quant a les demores en els pagaments, el president del Gremi de Llibreters, Francesc Moll, assegurava ahir que "dilluns férem un alè". Cal recordar que el sector hagué de demanar crèdits per pagar els proveïdos de la passada Setmana del Llibre. Pel que fa a les ajudes per a aquesta edició, Moll indicà que encara no hi ha res tancat, "perquè el pressupost del Consell no s'ha aprovat". De totes maneres, confien que l'acord econòmic tant amb el Govern com el Consell sigui per les mateixes quantitats, és a dir, 36.000 i 30.000 euros respectivament. "Encara que esperam que no s'endarrereixin tant", recordà l'editor i llibreter.

"Hem hagut d'organitzar la Setmana en molt poc temps. Normalment, ens hi posàvem el mes d'octubre i enguany, pendents de cobrar i saldar els deutes, ho hem fet per gener", assegurava també ahir Amadeu Corbera, de la llibreria Quart Creixent i organitzador del programa d'actes. Enguany, però, la Setmana del Llibre en Català de Palma no es compaginarà amb la de Barcelona. Després de la davallada de vendes de la fira del Principat (en traslladar-se a Sabadell), el Gremi de Llibreters Catalans ha decidit canviar de data la Setmana i tornar-la a ubicar a Barcelona. D'aquesta manera, mentre que a Mallorca se'n mantenen les dates, la setmana principatina serà a principi de setembre.

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)