Toni Tugores presenta "Cuina econòmica. Receptes fàcils per a temps difícils, un llibre per menjar bé a un preu raonable"
El manacorí Toni Tugores acaba de publicar un
altre receptari de la cuina mallorquina, tot i que aquest pic adreçat a
cuinar en temps de crisi econòmica.
Assegurau al llibre que la cuina mallorquina no és el paradigma dietètic...
I
així és, ja que històricament hem utilitzat molts de greixos i saïm.
Ara bé, per preu i gust som una de les cuines més bones que hi ha. Com
a tota la Mediterrània.
Però no per aprimar-se.
És que no podem menjar fregit cada dia! Hem de ser equilibrats. Si dinam de fregit, hem de sopar de verdures.
Trencau tòpics quan defensau productes com els congelats...
I
convit tothom a menjar-los. Igual que les conserves, que són molt bones
de fer. Si empotam carxofes o pebres vermells a l'estiu, que són ben
bons, els podem menjar durant tot l'any. I també hem de reaprofitar les
sobres, reutilitzar els aliments. En això, les nostres padrines eren
especialistes.
Com ara?
Del pa dur, per exemple, en feien pancuit, sopes, ratlladures per a les pilotes...
Era econòmica, idò...
I tant! Però havien
d'aconseguir que la reiteració dels aliments no fos feixuga. El mateix
llegum el menjaven sofregit, trempat, amb arròs...
Com és que vos heu decidit a parlar de la crisi?
Perquè
quan anava a fer mercat m'adonava que les famílies ja no compren les
mateixes peces de carn o volum de verdures i fruites d'abans. Però hi
ha maneres de menjar bo i barat. Un indiot amb verdures no surt per més
de dos euros i mig o tres. Mira, cuinar amb llagosta o rellom de
vedella ho sap fer tothom. Allò difícil, en canvi, és saber treure
partit d'una bleda o dels espinacs.
A Ciutat, però, és més difícil trobar bons aliments frescs i de la terra que no a la Part Forana...
Per
ventura als pobles tenim més fàcil aconseguir un colomí, però a Palma
també teniu mercats centrals amb bona oferta. I una altre història és
que la gent ha d'aprendre a comprar. I a comprar a diferents llocs,
fins que hi trobi el millor.
Ja, aquesta és una societat estressada, amb llargues hores de feina i d'altres responsabilitats...
Mira,
jo també he hagut de cuinar després de fer tot el que havia de fer
durant el dia. Ja ho coneixem. Però cada pic són més persones (i més
homes) que s'acosten a la cuina. La majoria de receptes que recoman al
llibre són de menys d'un quart d'hora.
Vos entestau a recuperar la memòria, ja sigui de la cuina com de la Guerra Civil...
En
aquesta boira que és el passat, la memòria ens situa com a poble.
Costums, cultura, política, llengua, religió, mostres artístiques... i
cuina. Per a molts mallorquins, la nostra cuina era una ximpleria de
pagesos!
L'autoodi mallorquí...
Sí. Infravaloram allò que és nostre.

Cuina econòmica
Tugores Manresa, Antoni
Més de sis-centes receptes fàcils, econòmiques, de temporada i amb temps limitat.