Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

«La idea és infinita»

El socialisme a capdepera (1900-1936). Una crònica

Flaquer Servera, Miquel

Prologuista:
David Ginard
Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Història contemporània
Pàgines:
344
PVP:
24.00
ISBN:
978-84-16163-73-1
Data d'Edició:
26/11/2016
Les ambicions d’un poble per construir una alternativa política a la dreta i al caciquisme.
Sinopsi
Capdepera és un municipi del Llevant mallorquí que ha presentat singularitats respecte als altres pobles mallorquins: la presència continuada dels metodistes des del 1879, la influència espiritista, la importància de la indústria de la llata, que provocà canvis socials i econòmics de gran rellevància, la implicació de les dones en les qüestions religioses, socials i polítiques conformen, entre altres circumstàncies, un univers particular.


Aquest llibre és una expressió d’aquesta particularitat gabellina i ens exposa l’evolució del socialisme a Capdepera entre 1900 i 1936, en què podem observar com aquest moviment polític, juntament amb el republicanisme, construïren una alternativa política a la dreta i al caciquisme, que, malgrat les dificultats, arribà a ser una alternativa creïble.


-----


«Miquel Flaquer ens obsequia amb un volum que constitueix, al meu entendre, la primera monografia científica sobre el socialisme en un poble de Mallorca. Tot i que l’autor la considera, modestament, una simple crònica, la seva tasca no s’ha limitat ni molt menys a transcriure l’àmplia documentació inèdita que ha exhumat. Aquesta procedeix sobretot d’una lectura molt atenta de publicacions com El Obrero Balear, Foch y Fum i Nuestra Palabra, i també de la consulta d’arxius públics -com el municipal de Capdepera, el del Regne de Mallorca, el de la Presó Provincial o el Togat Militar- i privats -com el d’Antoni Gili-. Flaquer ordena i analitza les informacions rescatades amb indubtable rigor i sentit crític i, gràcies al seu bon coneixement de la història local i de la bibliografia especialitzada, les sap contextualitzar adequadament dins el marc global de la història del socialisme balear i espanyol, i les relacions de poder en el municipi de llevant. A més a més, té l’encert d’ampliar la seva mirada molt més enllà de la simple descripció dels esdeveniments polítics tradicionals -els resultats electorals, els canvis en les cúpules dirigents, les iniciatives dels regidors a l’Ajuntament%u2026-per atorgar la rellevància que es mereixen a aspectes propis de la cultura i les identitats militants com les efemèrides, els himnes, els rituals -batejos, noces i enterraments laics-, les representacions teatrals o les escoles obreres.»
(Del pròleg de David Ginard)


Llegir el Sumari
Llegir el Pròleg
Miquel Flaquer Servera
Miquel Llull és el nom que ha adoptat Miquel Flaquer Servera (Capdepera, 1958) en homenatge al seu padrí Miquel Servera Barceló Llull. Llicenciat en Història (1982) i Documentació (2005), ha coordinat i col·laborat a Joan Rai i el seu petit país (2008) i El metodisme a Capdepera (2013). Maç de fulls escollits (2012) recull alguns dels seus articles publicats a la revista gabellina Cap Vermell. Té en procés d’edició un estudi biogràfic sobre el psiquiatre i pedagog gabellí Joan Alzina i Melis. En poesia ha publicat Marcapassos (1983), La isla era un volcán (Tenerife, 1998) i Ciutat (2006). Ha versionat diversos poetes, entre els quals Allen Ginsberg. Ha realitzat programes a Ràdio 99.9, Ciutat Ràdio, Som i Serem Ràdio i Capdepera Ràdio. Des de fa anys és Bibliotecari del Golea.
A Edicions Documenta Balear ha publicat Ciutat (2006), Maç de fulls escollits (2012), «La idea és infinita». El socialisme a capdepera (1900-1936). Una crònica (2016) i Mossèn Alcover, els metodistes i els socialistes de Capdepera (2019).


Recomanar
Comentar
Comentaris (0)