Notícies Relacionades

La obra de un ´mestre d´obres´

11/07/2012 Joan Riera

Todos los edificios de Palma deberían estar firmados. Entre los derechos fundamentales de los ciudadanos tendría que existir el de despotricar contra los autores de los mamotretos que afean las calles ...

L'arquitectura d'un mestre d'obres

Gaspar Reynés i Coll (1845-1911)

Reynés i Muntaner, Guillem

Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Biografia
Pàgines:
304
PVP:
35.00
ISBN:
978-84-15432-12-8
Data d'Edició:
15/03/2012
Comprar
Artífex que contribuí a configurar la imatge de la Palma del final del segle XIX i del començament del XX.
Sinopsi
Aquest llibre recull, per primera vegada, una nombrosa documentació sobre el mestre d'obres Gaspar Reynés, artífex que contribuí a configurar la imatge de la Palma del final del segle XIX i del començament del XX. Reynés, titulat l'any 1866 per l'Escola de Llotja de Barcelona, fou director de camins veïnals de Menorca i Eivissa, auxiliar de l’arquitecte de la província, pèrit de la riquesa urbana a la Direcció General de Contribucions i assessor de la Comissió d'Obres de l'Ajuntament de Sóller. La seva obra s’adscriu a l'historicisme i l'eclecticisme propis de l'època, amb incursions en el modernisme. Fou autor de cases com les de l'Hostal Cuba, sa Portassa, Can Gisbert i Can Rosselló a Palma; del palauet de Cas Xico a Sóller o de l'ermita del Sant Crist a Llubí.
Els seus quefers ens aproparan el batec d'una Mallorca anada: coneixerem les fàbriques i magatzems que projectà (inclòs el de Can Mir, més endavant presó franquista); els valors dels solars dins les murades de Ciutat; la planta de l’antic convent i església de l'Olivar quan era presidi. Veurem com l'Arxiduc, el comte de Peralada o el marquès de Campofranco foren clients seus. Viurem anècdotes protagonitzades per ell mateix, per l'arquitecte Pavía i el seu germà o per Pere d’Alcàntara Penya...
Tot plegat, un treball que interessarà tant als especialistes com als qui, encuriosits pel nostre passat, estimen el que en resta.

Vegeu el sumari
Guillem Reynés i Muntaner
(Palma, 1942) és arquitecte. Es titulà per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i ha exercit la professió a Palma. Besnét del mestre d’obres Gaspar Reynés i Coll i nét de l’arquitecte Guillem Reynés i Font. Ha publicat els llibres L’arquitectura d’un mestre d’obres. Gaspar Reynés i Coll (1845-1911) (2012), Un estudiant d’arquitectura retrobat. Guillem Reynés i Font (2015), Guillem Reynés i Font, arquitecte (2018), amb els quals va retre homenatge als que foren els iniciadors, dins la família, d’una tasca professional que avui dia mantenen cinc dels seus descendents; Jeroni Amengual Oliver (1878-1946) (2021) i Cafès i àtics (2015), la seva incursió dins el món de la poesia.
Recomanar
Comentar
Comentaris (0)