Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

Baltasar Champsaur: Un intel·lectual a Mallorca

Martí Úbeda, Cristina

Prologuista:
Colom Cañellas, Antoni J.
Col·lecció:
Menjavents
Tema:

Pàgines:
280
PVP:
18.00
ISBN:
978-84-96841-45-1
Data d'Edició:
08/11/2007
Sinopsi
Malgrat que l’intel·lectual, lliurepensador i pedagog canari Baltasar Champsaur Sicilia (1855-1934) va desplegar una important activitat a Mallorca entre 1885-1897 i entre 1906-1911, fins avui ha estat un autèntic desconegut per a la majoria de mallorquins.

Home avançat al seu temps, va participar en nombroses iniciatives relacionades amb la vida cultural de l’illa: fou professor de la Institució Mallorquina d’Ensenyament sota la direcció d’Alexandre Rosselló, catedràtic de francès i bibliotecari de l’Institut Balear, col·laborador del grup «els Insensats» en la campanya Por Mallorca, ideada per Miquel dels Sants Oliver, i també membre de l’Ateneu Balear i del Cercle Mallorquí, compartint tertúlies amb figures de la talla de Joan Alcover, Miguel Sarmiento o Francisco Manuel de los Herreros. Així mateix, fou mecenes i fundador del Centre Instructiu Obrer del carrer de la Pau de Ciutat, una de les primeres escoles obreres creades a Mallorca, i un assidu col·laborador de publicacions periòdiques com «La Última Hora», «La Almudaina» i «El Obrero Balear», en les quals mostrà els seus vastos coneixements polítics, socials i científics, i la seva forta implicació en la vida social illenca.

«Baltasar Champsaur: Un intel·lectual a Mallorca» ofereix una visió d’aquest personatge i de la seva empremta a Mallorca.
Cristina Martí Úbeda
(Barcelona, 1975)
Ha cursat estudis de Ciències de l’Educació a l’UIB. Actualment treballa al Servei d’Educació a Distància Campus Extens de la UIB i és professora associada de l’Àrea de Teoria i Història de l’Educació, i també membre del Grup d’Estudis d’Història de l’Educació del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la mateixa Universitat.
Ha centrat el seu treball d’investigació en el moviment obrer a Mallorca del final del segle xix i principi del segle xx, tasca durant la qual es trobà amb la figura de l’intel·lectual Baltasar Champsaur. Ha publicat articles sobre aquesta especialitat en revistes com Educació i Cultura, Educació i Història i Lluc. El febrer de 2005 va presentar la memòria d’investigació Baltasar Champsaur Sicilia i la seva implicació educativa a Mallorca (1882-1911), fruit de la qual és aquest llibre.
És membre de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana i de la Sociedad Española de Historia de la Educación.


Recomanar
Comentar
Comentaris (0)