Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

Fets històrics i anècdotes del passat de Menorca

Capó Riudavets, Cristòfol

Prologuista:
glosari de Pilar Vinent
Col·lecció:
Menjavents
Tema:
Cultura popular
Pàgines:
192
PVP:
16.00
ISBN:
84-96376-82-6
Data d'Edició:
22/11/2006
Sinopsi
De la seva activitat com a missatge, soldat, pagès, forner i vaquer, Cristòfol Capó de “Son Guillem” ha tret els Fets històrics i anècdotes del passat de Menorca, llibre en què hi ha una mica de tot, començant amb un record als personatges que ha conegut i continuant amb uns retrats del camp i unes descripcions dels costums, vivències i anècdotes del passat menorquí, il·lustrats profusament amb fotografies i pintures. A més de l’enginy de la narració, Cristòfol Capó deixa una obra amb valors culturals i lingüístics que aporten un valuós coneixement d’aquesta illa mediterrània. El llibre es completa amb un glossari de mots, i un glossari d’expressions i frases fetes a cura de Pilar Vinent.
Cristòfol Capó Riudavets
Va néixer a Ciutadella de Menorca el 29 d’abril de 1924, al lloc de Sant Nicolau, dins una família pagesa. Als devuit mesos es va traslladar a Son Guillem, nom pel qual és coneguda la seva família, i fins als devuit anys ajudà son pare en els treballs del camp.
Durant la Guerra Civil, a Son Guillem varen acollir una monja de Ca les Madres, i en les hores en què son pare anava a fer la migdiada la monja aprofitava per fer-li un poc d’escola. D’aquí, i de qualque diumenge que assistia a classes al Seminari, es va iniciar en l’escriptura i la lectura.
Quan els seus pares varen abandonar el camp per problemes de salut de son pare, entrà de missatge a diversos llocs, com ara Torre del Ram o s’Almudaina.
Va fer el servei militar primerament com a voluntari a Son Olivaret i després a Bajolí. Acabat el servei, va treballar de pagès al lloc de s’Hort Anglada, i al cap de quatre mesos decidí casar-se, perquè la mà d’una dona se li feia imprescindible.
Llavors és quan comença, els capvespres que s’ho pot permetre, a acudir a les xerrades que li imparteix el senyor Fernando Martí i, al mateix temps, es posa a recollir dades i a escriure les anècdotes que li expliquen, i tot allò que li crida l’atenció.
Al cap d’uns anys abandona el camp i, iniciant una vida totalment diferent de la que duia al camp, entra a fer de forner, treball que combina amb el de controlador de vaques fins que es jubila.
Recomanar
Comentar
Comentaris (0)