Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

Catalana i criminal

La novel·la detectivesca del segle XX

Martín Escribà, Àlex; Piquer Vidal, Adolf

Prologuista:
Martín, Andreu
Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Assaig
Pàgines:
270
PVP:
21.00
ISBN:
84-96376-77-X
Data d'Edició:
14/09/2006
Sinopsi
És una obra indispensable per a aquells qui vulguin aproximar-se a la narrativa de lladres i serenos, amb una repercussió social i un èxit cultural insòlit.
En aquest assaig original i innovador, els autors es lliuren a un exercici inèdit: perseguir el rastre de la narrativa policíaca, sobretot la negra, en la literatura catalana. Els autors exposen i revisen el concepte de literatura negra, en tracen les fronteres i descriuen les figures i els models (anglosaxó, francès, nord-americà...) que més han influït sobre els narradors catalans. A continuació, divideixen l’estudi en diversos períodes cronològics que comencen amb la recepció del gènere en els anys vint i acaben amb l’allau de la fi de segle. L’estudi definidor i en profunditat de la narrativa negra dels anys setanta i vuitanta (Jaume Fuster, Maria-Antònia Oliver, Isabel-Clara Simó, Josep Lluís Seguí, Ferran Torrent, Margarida Aritzeta, Andreu Martín, Josep Maria Palau i Camps, Antoni Serra, Guillem Frontera...) constitueix la base més voluminosa d’aquest apartat, en el qual els lectors trobaran l’inventari, les anècdotes biogràfiques, les llistes d’obres i, és clar, les opinions que han suscitat.
Àlex Martín Escribà
(Barcelona, 1974) és llicenciat en Filologia Romànica (2002) i en Filologia Hispànica (2004) per la Universitat de Salamanca. Actualment és professor del Servei d’Idiomes de la Universitat de Salamanca, on fa classe de català d’ençà de l’any 2004. L’any 204 va guanyar el premi de periodisme Crida als Escriptors Joves, convocat per la revista Serra d’Or, amb l’article “Jaume Fuster: una vida en negre”. Ha publicat nombrosos articles en revistes especialitzades (Recull, Serra d’Or, Els Marges, Proyecto Sherlock Holmes, La Gangsterera...). El maig de 2005 va dirigir el Congrés Extraordinari Novela y Cine Negro: Aproximación a un Género, que va tenir lloc a Salamanca.
Adolf Piquer Vidal
(Vila-real, la Plana Baixa, 1962) és llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat de València (1985) i doctor en Filologia per la Universitat de València (1993). Des de l’any 1995 és professor titular del Departament de Llengua Espanyola de la Universitat de Salamanca. Especialitzat en narratologia, anàlisi del discurs, pragmàtica i literatura comparada, ha publicat, entre d’altres, els llibres següents: Vint anys de novel·la catalana al País Valencià, en col·laboració amb Vicent Salvador (1992), Aproximació a la narrativa valenciana (1994) i La narrativa valenciana del setanta (1994). L’any 2005 va guanyar el premi Ciutat de Sagunt de narrativa amb El viatger del crepuscle  (2006).

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)