Cercador de Notícies
Calendari de notícies
03/06/2009 Diari de Balears Miquel Piris

Aromes, odis i amors

Acab de llegir Els homes que no estimaven les dones, d'Stieg Larsson, i De l'amor i les seves aromes, de Suso Reixach. Del primer n'ha parlat el ca, el moix i diversos parents. I el pobre Stieg no n'ha pogut llegir ni una línia ni veure com en l'adaptació cinematogràfica escamotejaven el missatge principal de la seva obra: "La borsa i els seus especuladors, creadors de pobresa, llavor de la crisi, se'n poden anar a cagar. Que se'n tornin a l'infern ells i tots els que des dels mitjans els fan la pilota perquè semblin persones". Per tant, no en diré res més. L'obra publicada per Documenta Balear amb la qual Reixach s'estrena explica que ens envolta un munt d'informació encriptada a punt de ser descoberta si hi posam atenció.

I val la pena posar-n'hi perquè ens pot donar pistes per triar camins, per viure en un sentit o un altre. Una història basada en les olors, les feromones, amb allò que percebem i és tan subtil que ni tan sols ens adonam que ho percebem. A Quèquicom (un programa que emeten avui vespre a un canal clandestí a les Balears anomenat 33... Us pensàveu que la clandestinitat del català era cosa del franquisme? Això sí que fa mal i no la ridícula manifestació dels fatxes de dissabte) fa un parell d'anys vaig rodar un capítol dedicat a explicar com l'olor influeix en l'atracció sexual. Al CSIC em van ensenyar com una papallona volava directe cap a un paper untat amb feromones femenines i com, a continuació, l'intentava copular.

Ensumen molt bé, però hi veuen fatal, com es pot comprovar aquests dies als parabrises dels cotxes que circulen per Llevant enmig d'una autèntica plaga mai vista. Una papallona mascle del pi pot detectar una molècula de feromona femella a tres quilòmetres de distància. Nosaltres no tenim els sentits tan desenvolupats, però sí que la química ens influeix molt més del que sovint pensam. L'otorinolaringòleg Josep de Haro m'explicà que hi ha persones que no són acceptades pels demés simplement perquè el seu cos emet un senyal odorífer que resulta desagradable. Al revés la cosa també funciona: és molt probable que la vostra parella l'hagueu triada perquè la seva olor us resulta irresistible. Això diu la ciència.

I la ciència també diu que feim olor del que menjam. Llavors, si variam la nostra dieta, podem atreure més o menys algú? Conec fotògrafs naturalistes que abans d'anar a la muntanya a treballar estan uns dies sense menjar cap animal per no ser detectats com a carnívors amenaçants. Però aquestes subtileses de l'olor dels cossos humans no tan sols les noten els animals. Entre humans també sentim l'olor del que menjam, encara que noltros mateixos no ho notem perquè el cervell elimina qualsevol olor persistent perquè és informació sobrera. Llavors, l'olor dels habitants d'aquest racó de món ens l'haurien de dir persones d'altres indrets, que mengin coses diferents. I sembla que la resposta que solen donar és de llet rància, de mantega caducada.

Clar, som una cultura que està bevent suc de vaca i menjant-ne derivats a totes hores. Aquesta és l'olor que transpiram tot sovint. Per contra, molts xinesos no han tastat el que surt de les mamelles de les vaques en sa vida. Per tant, enamorar una al·lota xinesa, per exemple, pot resultar complicat si no canviam el nostre menú. Ara bé, si ens passam el dia dins el cotxe d'un playboy que du l'olor aferrada, com planteja el llibre d'en Suso, per ventura no fa falta deixar de beure llet i aconseguim lligar a totes hores. Tant de temps malbaratant colònia... i el que havíem de fer era robar la samarreta a un picador dels bons. De l'amor i les seves aromes és una novel·la divulgativa sobre el món de les feromones que conté fragàncies de trama policíaca; essència d'aventura arqueològica i perfums de mitologia amb aires de reivindicació per la memòria de les bruixes. Quants coneixements perduts a les fogueres de la inquisició! Que fàcils de manipular que som els humans, llavors i ara. Ens veim avui vespre, si podeu.

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)