Cercador de Notícies
Calendari de notícies
30/06/2011 Diari de Balears Francesca Marí

20 anys d'edicions i compromís

El setembre de 1991 sortia al carrer el llibre La resistència antifranquista a Mallorca, de David Ginard. Aquest no era un títol qualsevol, sinó que suposava la primera publicació d'Edicions Documenta Balear. Han passat vint anys i el sector editorial ha canviat radicalment. Avui gairebé ningú no parla ja de fotomecànics, fotolits ni d'autors amb les galerades a feix. Ara la producció se sargeix des de l'ordinador i això també ha suposat un canvi per a aquesta petita editorial independent, que s'adapta als nous temps. Això sí, mantenint l'esperit que la caracteritzà vint anys enrere: "Centrats en la divulgació de la història i la cultura", assegura el gerent de la firma, Antoni Guiscafrè, qui reconeix que aquesta és una manera de donar cobertura al món científic i d'investigació que hi ha a les Illes Balears.

"Partíem d'una productora d'edicions amb el mateix nom i es muntà l'editorial després de veure que aquí hi havia una necessitat d'editar més història i llibre de creació de molta gent que no tenia on publicar", afegeix en parlar dels inicis. De llavors ençà l'activitat no s'ha aturat i a les espatles porten uns 500 títols en les 17 col·leccions actuals. El recompte es completa amb més de 200 autors que, de totes castes, s'han acostat a Documenta per publicar-hi els seus estudis o creacions. L'etapa editora l'encetà la col·lecció Menjavents, coordinada per Antoni Nadal. Temps després arribaren els Quaderns d'història contemporània, arran de la iniciativa de l'historiador David Ginard. I així successivament fins a arribar a la darrera: la Cuca de Suro, una línia dedicada a la poesia infantil que començà el 2010 i que ja té quatre títols al carrer.

Tant Antoni Guiscafrè com Pau Castanyer reconeixen les limitacions de Documenta com una editorial petita que no pot ni ha de competir amb els grans segells de best-sellers. Aquesta editorial presenta una oferta més particular, però no per això s'ha mantingut enrere en els nous avanços tecnològics. "Des de fa dos anys tenim la majoria de títols disponibles en format e-book, cosa que ens col·loca com la segona editoral que ofereix llibres electrònics en català", explica Pau Castanyer. El repte amb vista al futur és fomentar la digitalització, no només dels títols nous, sinó de tot el fons de Documenta. Això, asseguren els dos responsables, redueix molt els costos i pot "obrir un nou camí en la manera de llegir". En concret, en el cas dels e-books, l'autor mateix en treu un benefici major (del 10% que s'endú amb el llibre de paper passa a un 20-25% amb l'electrònic), a més del fet que el preu final per al consumidor pot davallar fins a un 50%, segons comenta Castanyer.

Tot i això, Guiscafrè alerta que aquests avantatges en l'edició poden comportar altres perills, ja que "també pot baixar la qualitat, perquè s'edita molt més". "Abans, es mirava molt més el que s'editava", afegeix. Però sota aquesta premissa creu que allò important és, com explica Castanyer, que "la reponsabilitat d'editar és que fas feina per la cultura", un compromís que els caracteritza. Avui brufaran aquests 20 anys de trajectòria amb una festa a Can Alcover de Palma. La celebració començarà a les 17 hores i combinarà la poesia dels joves poetes de La Cantàrida Pere Bergas, Laia Martínez i Pau Vadell; els glosadors de l'Associació de Glosadors de Mallorca i l'actuació musical del Cranc Pelut.

Anar a notícia

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)