Cercador de Notícies
Calendari de notícies
19/02/2011 Balears News

Estrella Alba, Catalina Piris i Mª Antònia Santandreu

Estrella Alba, Catalina Piris i Mª Antònia Santandreu.  Naturòpata titulada en medicina xinesa; educadora social i cantant, i mestra especialitzada en audició i llenguatge, respectivament. Nascudes a Artà, han elaborat durant tres anys el llibre Cuina mallorquina vegetariana.

Cuina mallorquina i vegetariana ? Panades, frit, albergínies farcides... La cuina mallorquina es pot fer sense cap gram de carn?

Efectivament, la cuina mallorquina es pot fer sense cap gram de carn i aquest llibre ho demostra.

En els dinars familiars, d'amics i de feina, sol ser típic menjar plats mallorquins de molta carn. Noltros, vegetarianes, davant la preocupació general per la nostra nutrició i haver de donar explicacions en aquests dinars, ens va sorgir la gran idea d'adaptar els plats mallorquins sense cap gram de carn per poder gaudir dels mateixos gusts.

A la gent, sobre tot els familiars, els hi ha minvat la preocupació, els hem tranquil·litzat perquè pareix que menjam el mateix que ells i no resultam ser tan estranyes a la taula, ja que antigament era el que ells menjaven abans de l'abundància.

Fer aquest llibre per a noltros ha estat un gran descobriment, perquè hem pogut seguir gaudint dels gustos dels plats de la cuina mallorquina i també ens ha ajudat a apropar a la gent el món vegetarià.

Tres anys són molts. Com es va fer aquest llibre?

Sí, tres anys són molts però s’ha de dir que hi ha hagut tot un procés. Primer, hi va haver una recerca: vàrem realitzar una sèrie d’entrevistes a familiars i coneguts per tal que ens poguessin explicar receptes mallorquines que fossin tradicionalment sense carn ni peix, com pot ser un tombet, unes raoles de bleda o unes sopes.

I també vàrem fer una recerca de receptes que duguessin carn o saïm i que poguéssim adaptar, com unes panades o un frit.

Després de tenir tot el recull de receptes, va ser el moment de passar cap al fogons.

Normalment ens reuníem un cop al mes, un dissabte o un diumenge, i cuinàvem 4 o 5 receptes. En aquell moment anotàvem mesures exactes, procés d’elaboració...I una vegada acabat el plat venia el moment de fer la fotografia. Finalment, el tastàvem! Els amics venien a fer de tastadors i així ens donaven la seva opinió.

En tot moment un dels objectius va ser aconseguir el gust autèntic de les receptes.
S’ha de dir que la fotografia del llibre és una fotografia feta al moment, no és d’estudi, per tant els plats no duen ni colorants ni olis, sinó que es van aprofitar els utensilis de foravila i la llum tan característica de Mallorca.

Una vegada fetes les receptes va venir el pas de redactar-les, organitzar-les i revisar-les, procés laboriós ja que sempre érem prou exigents per voler millorar el que ja teníem fet.

Finalment, una vegada tot acabat va venir el moment de l’edició.

Com són els vostres àpats? O millor dit, quines dificultats comporta per a un vegetarià l’adquisició i elaboració diària del aliments?

Quan comences les passes al món de la cuina vegetariana, és important assessorar-te per tal de no tenir deficiències.

Amb informació, estar ben nutrits  és fàcil, i com la majoria de vegetarians decidim aquesta opció per tenir cura de la nostra salut, ens atreviríem a dir que el fet de recopilar informació tant teòrica com pràctica, fa que la nostra salut prengui un paper important i per tant la cuidem fins i tot millor que la majoria de la població.
 
Normalment els vegetarians no sols no menjam aliments d'origen animal, sinó que menjam molts altres cereals que per a la major part de la població semblen inexistents, com poden ser mill, quinoa, amarant, espelta...

També menjam llavors que ens aporten àcids grassos essencials: el sèsam, les pipes de gira-sol i carabassa estan presents de manera constant; escollim olis de primera pressió, llegums, fruits secs, llets vegetals, proteïnes vegetals com seitan, tofu... i infinitat d'aliments que donen riquesa a la nostra nutrició i també al nostre paladar.

La cuina vegetariana és cert que necessita cuinar-se, i també nosaltres reivindicam la importància que en aquest món ple de presses es dediqui un instant a obrir els fogons, obrir els ulls per observar la magnitud de colors, el nas per ensumar de veritat i transportar-nos, el tacte, el gust... i al plaer per nodrir-nos a molts nivells.

Estrella Alba, a més de naturòpata i d’impartir cursos de nutrició, es dedica professionalment al món de la salut holística des de la seva consulta privada. Què és la salut holística?

La naturopatia i la medicina xinesa observen l'home com un ésser complex i interrelacionat.

Nosaltres no treballam amb especialitats, i consideram que els òrgans estan relacionats entre sí i que un problema amb un d'ells ens pot ocasionar problemes a altres parts del cos que en principi pareixen separades.

Per tant,  quan hi ha problemes oculars ens fixam en el fetge, quan hi ha problemes de pell podem cercar la disfunció a pulmó o intestí gruixat.  És una manera de treballar que ens transporta als escrits antics de la medicina xinesa i la seva pràctica és semblant al metge d'abans (que jo no he tengut la sort de conèixer), que tocava, mirava la llengua, el pols, ensumava... per tal d'ajudar a aquella persona que sofreix i necessita una veritable ajuda.

Catalina Piris és educadora social, informadora del Parc de Llevant, quiromassatgista i cantant del grup Perversions. Per seguir una dieta vegetariana i cobrir tots els nutrients que l’organisme requereix, es convenient visitar un nutricionista?

El que és molt important és estar informat i saber el que necessita el nostre cos al dia. Quan vaig decidir fer-me vegetariana, no sabia res del món vegetarià i no ho feia gens bé, no sabia què era ser vegetarià, em pensava que només era no menjar carn. Mai tan equivocada.

A poc a poc, vaig anar descobrint el plaer dels vegetarians i tots els aliments que contenen la proteïna, com el tofu, el seitan, el tempe, la soja texturitzada...

Al cap d'un temps, potser vaig tardar massa, vaig visitar la meva amiga Estrella, que és nutricionista, perquè em fes una dieta equilibrada i em va ajudar molt perquè em va assegurar que al meu cos no li mancava res.

És molt important saber que el que estam fent està bé. Un vegetarià necessita coneixement perquè si no, en lloc de ser una persona sana, podem esdevenir malalts.

També em va servir molt visitar a la nutricionista per conèixer altres aliments com l'umeboshi, diferents sirops, el miso blanc o negre, les algues kombu, algues wakame...

Anar a un nutricionista vegetarià et pot ajudar molt a incorporar nous aliments que desconeixes i que són molt importants, et pot informar per donar riquesa a la teva alimentació i per ampliar receptes per fer els teus plats.

Fins i tot  m'atreviria a dir que és necessari fer-li una visita de tant en tant per renovar i per controlar que ho estàs fent bé.

Maria Antònia Santandreu, especialitzada en audició i llenguatge, mestra a l’escola pública de Capdepera, creu que la gastronomia vegetariana és avui ja tan creativa i il·limitada com la gastronomia convencional?

Avui en dia la cuina no té límits, tan sigui la convencional com la vegetariana. Tal vegada m’atreviria a dir que la cuina del dia a dia d’un vegetarià és pentura més creativa, ja que al no tenir ni carn ni peix, un vegetarià ha d’experimentar amb nous aliments i noves receptes per tal de no caure en la monotonia de menjar sempre el mateix.

Durant una època, s’associava el menjar vegetarià a un menjar exòtic, i girava una mica l’esquena al menjar tradicional però avui en dia no és així. I com podem veure en el llibre, si ajuntam la cuina convencional amb la vegetariana, el ventall de possibilitats encara és més ample!

En aquest llibre recolliu una petita mostra de receptes. Hi ha riquesa culinària vegetariana a la cuina mallorquina?

Sí que hi ha molta riquesa vegetariana a la cuina mallorquina. El menjar de pobre, que és com defineixen el menjar d'antany, era sense gens de carn.

Tot eren plats molts senzills amb els aliments que abundaven dins els rebosts en el moment. El que nosaltres hem fet ha estat fer una recopilació d'aquests plats.

Per noltros són plats molt familiars que menjam cada dia, no sé si és perquè vivim al poble d'Artà i la nostra família és molt tradicional i encara no ens ha arribat el menjar ràpid, però és curiós que hi ha gent de ciutat que ha definit el llibre com un llibre de receptes antigues.

És un llibre que pot apropar la gent a la cuina vegetariana i a la cuina tradicional mallorquina perquè no es perdin les receptes que feien els nostres padrins o els nostres pares perquè no sempre tenim un bloc i temps per apuntar les receptes fantàstiques que ens fan.

El llibre és molt ric perquè a part de les receptes també hem introduït el món de les conserves, una cosa tan tradicional a les nostres famílies per poder menjar els productes que abunden en el moment quasi durant tot l'any.

També a la darrera part del llibre recollim els aliments que podem trobar a cada temporada, perquè és un llibre que aposta per la cuina de temporada, ecològica i vegetariana, o sigui la cuina tradicional mallorquina.

Anar a la notícia

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)