Cercador de Notícies
Calendari de notícies
20/09/2010 Diari de Balears Francesca Marí

Tardor literària i popular

Literatura i cultura popular marcaran la programació de tardor de les cases museu Llorenç Villalonga i P. Ginard per aquest trimestre. Una trentena d'activitats s'ofertaran als dos casal de Binissalem i Sant Joan, a l'espera d'una futura obertura de la casa del poeta de Santanyí Blai Bonet. La poesia i la performança seran les temàtiques encarregades de donar el sus a la programació tardoral. La primera serà a la casa del narrador de Binissalem amb Sop, una presentació un tant atípica del poemari del director teatral Joan Fullana amb dibuixos de Tonina Matamalas i música de Gori Matas.

Aquesta serà la primera activitat versada, però no serà l'única del trimestre. La casa museu també acollirà el recital poètic Rompre barrots amb motiu de la celebració del Dia de l'escriptor empresonat (18 de novembre), organitzat pel PEN català, i el recull monogràfic dedicat a Blai Bonet per a la revista Reduccions (2 de desembre), a càrrec de Lluís Solar, Margalida Pons i l'escriptor Bartomeu Fiol. En aquest darrer s'aplega poesia esparsa i inèdita del mestre d'El cant espiritual.

Seguint amb la mateixa línia, l'endemà, 3 de desembre, les lletres de Blai Bonet retornaran a Santanyí de la mà de Corcada Teatre, que representarà Pèl al pit al teatre municipal. Destaca també la conferència de la professora de la UB Rosa Cabré realitzarà a Binissalem relacionada amb la correspondència entre Llorenç Villalonga i Baltasar Porcel. És a punt de publicar-se el recull de cartes que es varen intercanviar ambdós escriptors. La música també tindrà el seu espai a Can Sabater amb el festival Encontre Internacional de Compositors (10 de desembre).
D'altra banda, la Casa Museu Pare Ginard és la que ofertarà aquest trimestre més activitats, sobretot incloses dins el programa de la Setmana de cultura tradicional i artesana de Mallorca (del 20 al 28 de novembre). Aquests dies les incursió en el món del vi, la llatra, la paraula i el vidre bufat seran les propostes de la Fundació per participar en la trobada de cultura popular que s'escamparà pels diferents pobles de l'Illa.

A més a més, Sant Joan també es prepara per a la VIII Diada del Pare Ginard el 8 i 9 d'octubre amb una conferència sobre el Cançoner popular de Mallorca a càrrec de Jaume Guiscafrè i el concert dels músics Xeremiers de Petra. Les projeccions també seran la nota dominant d'aquest trimestre, amb els audiovisulas Del Castell a sa Pobla (22 d'octubre), Oïdes mediterrànies (24 al 26 de novembre) i València, Istanbul, Tessalònica, Kabul (26 de novembre). Totes es realitzaran al Teatre de Vilafranca. Aquestes activitats també es poden organitzar amb projeccions especials per a grups d'estudiants de secundària i introduïdes pel musicòleg Amadeu Corbera, segons explica l'organització.

El casal del conegut folklorista també acollirà la presentació del llibre Sic Isti Nostri Sunt, de Cosme Aguiló (12 de novembre), i la glosada musicada de Mateu Xurí amb els germans Martorell (10 de desembre). Una barreja de propostes, per a totes les edats, que donaran el sus a la tardor cultural de Binissalem i Sant Joan.

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)