Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

El carrer dels Oms

De tallers de manufactura a comerciants

Terrasa García, Xavier

Col·lecció:
Papers
Tema:
Història
Pàgines:
176
PVP:
15.00
ISBN:
978-84-18441-46-2
Data d'Edició:
29/10/2021
La història d’una de les vies públiques més antigues de Palma.


Sinopsi
El carrer dels Oms és una de les vies públiques més antigues de Palma. Els seus orígens es remunten al segle XI, dins l’àmbit i els límits de Madina Mayurqa, i el topònim actual es va començar a emprar al segle XIV. Tradicionalment ha fet de camí per a anar de la part alta a la baixa de la ciutat.
La situació perifèrica de la zona, quasi adherida a les muralles musulmana i renaixentista, explica que fins al segle XVIII s’hi assentàs una gran quantitat d’horts. Un increment demogràfic al començament del segle XIX va comportar noves construccions i la instal·lació de petits tallers de manufactura, sobretot de sabaters. A partir del segon terç del segle XX s’hi varen establir empreses del sector serveis que varen coexistir amb els tallers de manufactura. En els darrers seixanta anys, el carrer dels Oms s’ha caracteritzat per ser una via de caire comercial.
Aquest treball pretén reconèixer l’activitat dels negocis que han format part de la seva història, quan es compleixen trenta anys de la conversió del carrer dels Oms com a zona de vianants.


Llegir la Introducció i el Sumari en PDF
Xavier Terrasa García
(Calvià, 1979)
És llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona i màster en Gestió Cultural per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha estat assessor didàctic per National Trust a la vila romana de Chedworth (Regne Unit) i ha dut a terme tasques d’investigació històrica i de disseny d’activitats educatives en el projecte d’investigació Galatzó per a Tots (Calvià, Mallorca). Des del 2006 treballa a ARCA com a gestor cultural.
Va ser guardonat amb el Premi d’Investigació Rei En Jaume 2010, del qual s’edità el llibre Viatge històric per Calvià (Ajuntament de Calvià, 2011), i també amb el Premi d’Investigació Galatzó 2007 per Aproximació a la finca pública de Galatzó (Ajuntament de Calvià, 2008). A més, és autor dels llibres Així era el Terreno (2017), Así era el Molinar (2012), El patrimonio desaparecido de Palma (2011), Guia del patrimoni històric al recorregut del tram tren Manacor-Artà (2011), Calvià a través del tiempo (2010) i Calvià imágenes del pasado (2009).

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)