Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

El Canòdrom Balear

Una història del llebrer a Palma

García Gargallo, Manuel

Col·lecció:
Papers
Tema:
Història contemporània
Pàgines:
112
PVP:
14.00
ISBN:
978-84-18441-28-8
Data d'Edició:
10/05/2021
Un dels principals indrets d’afició llebrera d’Espanya. Caneres, criadors, campionats, trofeus, apostes i els protagonistes d’aquella societat.
Sinopsi
Quan aquest esport va arribar a Espanya al final dels anys vint del segle passat, Palma fou una de les primeres ciutats on es varen disputar curses de llebrers: el Canòdrom obrí les portes el 1932 i es convertí en un dels principals focus d’afició llebrera d’Espanya. Al seu torn, quan l’esport decaigué fins a desaparèixer, fou un dels darrers a tancar, el 1999.
Al seu voltant s’introduïren costums ben característics: caneres, tasques de criança i ensinistrament, criadors i propietaris, llebrers estrella, campionats i trofeus, apostes..., protagonistes i situacions quotidianes d’una societat ja desapareguda.
Abandonat durant anys, el Canòdrom estava destinat a integrar-se dins sa Falca Verda, gran parc que havia d’esborrar tot vestigi del seu ús passat. Però el 2015 s’aprovà un nou planejament que mantenia l’ordenació original, amb una fesomia peculiar i diferent de la de qualsevol altra zona verda. Aquest projecte es començà a executar a mitjan 2018 i serà el que es farà realitat.


Llegir l'Índex i la Presentació en PDF
Manuel García Gargallo
(Barcelona, 1973)
És llicenciat i doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Els seus treballs de recerca s’han centrat en la història de l’esport a les Illes Balears, especialment sobre futbol i ciclisme. Com a escriptor ha publicat Els orígens de l’Atlètic Balears (1920-1942). Dels inicis a la fusió (2013); 100 anys del Club Deportiu Consell. 1918-2018 (2017), amb el periodista Miquel Vidal Perelló; El velòdrom de Tirador. Una història de l’esport a Mallorca (2018), Campeonatos regionales de Baleares. Orígenes y desarrollo. 1900-1940 (2018) i El canòdrom balear (2021). A més, d’ençà del 2014 col·labora en la premsa mallorquina (Ara Balears, Diario de Mallorca, El Día, Última Hora) amb caràcter divulgatiu sobre els mateixos temes, abordant qüestions d’actualitat o de música clàssica, i també puntualment en ràdio i televisió. Ha treballat per la protecció del patrimoni esportiu local en reivindicar la preservació del Velòdrom de Tirador de Palma, al qual ha dedicat un dels seus llibres, i és soci d’ARCA patrimoni.


Recomanar
Comentar
Comentaris (0)