Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

Aina Moll i Marquès (1930-2019)

Filòloga i activista per la normalització del català

Arnau i Segarra, Pilar

Prologuista:
Isidor Marí i Mayans
Col·lecció:
Menjavents
Tema:
Biografia
Pàgines:
260
PVP:
17.00
ISBN:
978-84-18441-25-7
Data d'Edició:
30/04/2021
La biografia més detallada i humana d’una dona singular.
Sinopsi
Aina Moll I Marquès
(Ciutadella 1930-Palma 2019) fou una destacada activista per la normalització del català. Filla gran de Francesc de Borja Moll, compartí amb ell l’interès per la investigació i la difusió de la llengua. Estudià Romàniques a la Universitat de Barcelona i amplià estudis a les universitats de París, Estrasburg, Frankfurt i Zuric. Fou directora de col·leccions a l’Editorial Moll i col·laboradora dels darrers volums del Diccionari català-valencià-balear. Dona coratjosa, fou la primera akela dels escoltes de Mallorca i impartí cursos semiclandestins de català a les alumnes de l’IES Joan Alcover de Palma durant el franquisme. Fou la primera catedràtica de francès de les Balears i la primera presidenta d’un tribunal de català. Membre del Grup Català de Sociolingüística i de l’Institut d’Estudis Catalans, publicà nombrosos articles sobre aspectes relacionats amb la llengua catalana.
Aquest llibre està basat en entrevistes a Aina Moll, als seus familiars més propers, a antigues alumnes de l’IES Joan Alcover, a antics treballadors de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, de la qual fou la directora entre 1980 i 1988, i a antigues treballadores de la Campanya Interinstitucional de Normalització Lingüística de les Illes Balears, de la qual fou la Coordinadora General de 1989 a 1995. 
L’accés privilegiat als documents personals d’Aina Moll ha permès la inclusió de manuscrits impublicats fins ara i de cartes inèdites seues i de Francesc de B. Moll, la qual cosa confereix un valor extraordinari a aquesta biografia i aporta informació sobre els períodes menys coneguts de la biografiada.


Llegir el Sumari en PDF
Llegir el Pròleg en PDF


Pilar Arnau i Segarra
(Vinaròs 1964)
És diplomada en Traducció (UAB) i en Didàctica de Llengües Estrangeres (Université de Tolouse-Le Mirail), on també es va llicenciar en Filologia amb una Maîtrise que fou publicada el 1999 a Edicions Documenta Balear amb el títol Narrativa i turisme a Mallorca (1968-1980). Té un Màster de Llengua i Literatura Catalanes (UIB). Ha ampliat estudis a les universitats de Trieste, Bochum i Hamburg, i ha fet estades de recerca predoctoral a les de Canterbury, Torino i Hamburg. Ha estat lectora de català a les uni­versitats de Bochum i Bremen, i assistent científica de càtedra a la Universitat de Münster. Especialitzada en l’estudi de la literatura catalana contemporània, sobretot la d’autoria mallorquina, ha coordinat volums col·lectius, ha publicat uns cinquanta articles d’investigació literària, i és autora de la biografia de Josep M. Llompart.Recomanar
Comentar
Comentaris (0)