Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

L´Atlètic Balears (1920-1942)

Els primers anys d’una entitat centenària

García Gargallo, Manuel

Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Història contemporània
Pàgines:
266
PVP:
21.00
ISBN:
978-84-18441-08-0
Data d'Edició:
12/10/2020
Jugadors, directius, efemèrides, partits, tornejos, aficionats i imatges dels seus primers anys.
Sinopsi
L’Atlètic Balears (1920-1942): Els primers anys d’una entitat centenària redescobreix i divulga els primers anys d’una de les societats esportives amb més tradició a Mallorca: el CE Atlètic Balears, que enguany compleix cent anys.
Dos modestos equips de treballadors començaren a jugar a futbol el 1920, quan aquest esport era patrimoni de les classes privilegiades. Amb ells va néixer el Baleares FC, que aviat serà un club potent i el principal rival de l’Alfonso XIII FC (actual RCD Mallorca). D’altra banda, l’Athletic FC, fundat el 1922, fou una entitat més petita, però també destacada i clau en aquesta història.
D’aquí va sorgir una intensa trajectòria esportiva i social, amb grans similituds amb el que esdevindrà després del 1942 amb la unió del Baleares FC i l’Athletic FC. L’essència fundacional va perviure en el club fusionat, que mantingué els senyals identitaris del Baleares FC sorgit el 1920. Així, doncs, l’autor ens presenta un relat històric molt més antic en afegir aquesta etapa inicial, que converteix el club en una entitat d’origen centenari.
Els primers anys previs a la fusió, oblidats pel pas del temps i la desaparició dels protagonistes, desconeguts per les noves generacions, formen part de la història de l’entitat que aquesta obra avala amb una documentació detallada i precisa: jugadors, directius, efemèrides, partits, tornejos, aficionats i imatges de l’època.
Llegir el Sumari en PDFLlegir la Introducció en PDF

Manuel García Gargallo
(Barcelona, 1973)
És llicenciat i doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Els seus treballs de recerca s’han centrat en la història de l’esport a les Illes Balears, especialment sobre futbol i ciclisme. Com a escriptor ha publicat Els orígens de l’Atlètic Balears (1920-1942). Dels inicis a la fusió (2013); 100 anys del Club Deportiu Consell. 1918-2018 (2017), amb el periodista Miquel Vidal Perelló; El velòdrom de Tirador. Una història de l’esport a Mallorca (2018), Campeonatos regionales de Baleares. Orígenes y desarrollo. 1900-1940 (2018) i El canòdrom balear (2021). A més, d’ençà del 2014 col·labora en la premsa mallorquina (Ara Balears, Diario de Mallorca, El Día, Última Hora) amb caràcter divulgatiu sobre els mateixos temes, abordant qüestions d’actualitat o de música clàssica, i també puntualment en ràdio i televisió. Ha treballat per la protecció del patrimoni esportiu local en reivindicar la preservació del Velòdrom de Tirador de Palma, al qual ha dedicat un dels seus llibres, i és soci d’ARCA patrimoni.


Recomanar
Comentar
Comentaris (0)