
La cuina mallorquina d’en Biel Felip
Roca Juan, Gabriel
l’elaboració feta amb l’experiència d’anys i panys, i la saviesa que comporta romandre davant els fogons d’ençà de 1978.
(«Història d’una passió. Semblança personal d’en Biel Felip», de Felip Munar)
La cuina mallorquina, tantes vegades vilipendiada i maltractada per gent que ni la coneix, ni la estima, ni tampoc la sent com a pròpia, ha esdevingut en les darreres dècades una trista caricatura de si mateixa, un despropòsit culinari i una ganyota cultural envers la nostra societat. Can Biel Felip s’ha erigit, en aquest mateix temps, en un reducte de plaer mengívol local, d’història viva comestible i de resistència estoica del que ha estat, és i ha de ser la vertadera Cuina Mallorquina tradicional.
(Del pròleg de Miquel Calent)
Vegeu algunes imatges de mostra

(Sant Jordi, Palma, 1950) És el cinquè de sis germans. Sempre li ha agradat el camp i es va especialitzar en l’Extensió Agrària i Agrotècnica Balear. Es va casar amb Maria Serra Cañellas, de Santa Maria -amb qui ha tengut tres fills-, persona que ha estat «es meu cos i sa meva ànima», com assegura en Biel. Amb ella, l’any 1977 va començar en el món de l’hostaleria a Peguera. Sa mare, Antònia Juan Jaume, una autèntica madona del Pla, li enconà l’interès per la nostra cuina, que anava desapareixent a poc a poc, i fins avui no ha deixat de treballar mai en l’elaboració de plats de cuina mallorquina. L’any 1991 va inaugurar el restaurant Can Biel Felip, a Palma, especialitzat en cuina mallorquina i on s’han celebrat trobades de glosadors, glosadors mallorquins, menorquins, corrandistes, bertzolaris, sempre amb l’aixopluc d’un Biel Felip apassionat i enderiat per aquest món de màgia. També és un gran aficionat i coneixedor del cavall de trot, modalitat d’hípica a la qual ha donat suport sempre.
En Biel Felip no cerca la notorietat ni la publicitat gratuïta, més aviat vol passar desapercebut, encara que quan hi és tothom nota la seva presència insubstituïble i amical. Per això és rebec a l’hora de sortir a programes de televisió o a la premsa. Ara bé, Can Biel Felip és un lloc de referència per a tots els mallorquins que baixen a Palma, o per als forans que volen degustar la vertadera cuina mallorquina. Segurament elabora els millors callos i pop amb ceba de Mallorca, i molts de clients hi van a posta quan saben que ha fet el frit de sang.
El primer Can Biel Felip fou de Biel Roca Sans, el seu oncle, inaugurat l’any 1925 a Sant Jordi; després va passar a mans del seu fill Felip Roca Salvà, i es va tancar en els anys seixanta.

Memòria de la cuina mallorquina (3a edició)
Tugores Manresa, Antoni
Centenars de receptes del patrimoni cultural preservades de l’oblit.

Cuina encara més econòmica
Tugores Manresa, Antoni
El receptari complet i pràctic que convé tenir prop dels fogons.

La cocina de Jacinto del Valle
del Valle Pérez, Jacinto
La evolución y la experiencia de un cocinero único y excepcional.

L’erotisme a la cuina
Aguiló Senent, Catalina
Cinquanta-cinc receptes afrodisíaques que beneficiaran la teva salut i la teva sensualitat.

El receptari de Cas Bombu
Fuster Alzina, Jaume; Terrassa Flaquer, Josep; Cabalgante Guasp, Joan; Genestra, Andreu
Les receptes de la Mallorca preturística

Panadería y pastelería sin gluten
Suñer Mesquida, Antònia
Anima a los lectores a hacer pan y pasteles sin gluten de una manera fácil i divertida.

Forn i pastisseria sense gluten
Suñer Mesquida, Antònia
Amb aquestes receptes, descobrireu que el món sense gluten s’ha aliat per fer-vos la vida més divertida.

Figueres i figues
Llabrés Terrassa, Maria Esperança
Cent receptes amb figues i la història del cultiu de la figuera fins a l’actualitat.

Cuina mallorquina vegetariana
Alba Troya, Estrella; Piris Obrador, Catalina; Santandreu Massanet, Maria Antònia
Un llibre de cuina diferent amb les receptes de la cuina mallorquina de sempre

Capítols de cuina mallorquina
Contreras Mas, Antoni
Els plats típics de la cuina de Mallorca, la seva evolució i la seva cultura

De la figuera a la taula
Munar i Munar, Felip
La cultura tradicional de la figa combinada amb la modernitat

Les cuineres de Binissalem
Barrios Palmer, Miquel Àngel
La tradició popular d’aquest poble de Mallorca ha donat, a cop de fogó, aquest exquisit llibre de receptes.

Cuina per a celíacs
Suñer Mesquida, Antònia
És un llibre de gran ajuda, tant per als celíacs com per als restauradors i dietistes.

Cuina econòmica
Tugores Manresa, Antoni
Més de sis-centes receptes fàcils, econòmiques, de temporada i amb temps limitat.

Memòria de la cuina mallorquina (rústica)
Tugores Manresa, Antoni
“No em resta més que recomanar-vos ferventment aquesta obra, escrita amb passió i amb sensibilitat, que interessarà tant a l’afeccionat a l’antropologia i l’etnologia com a qui tingui curiositat per l ...

Més receptes de na Tonina
Serrano Darder, Antònia
Després del gran èxit de Les receptes de na Tonina, la popular escriptora mallorquina ens brinda Mes receptes de na Tonina, una obra que corona l'anterior amb tres-centes vint-i-set ...