Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

La Segona República a Eivissa i Formentera

Escandell i Tur, Neus; Viñarás i Domingo, Antonio

Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Història contemporània
Pàgines:
580
PVP:
34.00
ISBN:
978-84-16163-52-6
Data d'Edició:
20/04/2016
La visió més completa del període pitiús en el qual va desaparèixer el control dels partits monàrquics.
Sinopsi
La Segona República, a Eivissa i Formentera, va donar lloc a la desaparició del control polític dels partits monàrquics liderats pels propietaris rurals de Dalt Vila, la part alta de la ciutat d'Eivissa. En aquest sentit, el nou règim va catapultar una formació política arrelada a la Marina i dirigida per la família de comerciants-naviliers-banquers de Can Matutes, el Partit Republicà de Centre, que, sense dubtar-ho, marginarà de l’escena política eivissenca els conservadors i absorbirà un sector dels propietaris rurals abans adscrits a Can Tur. Aquest desplaçament en el control del poder farà, a més, que els nous dirigents de Can Matutes, sols o juntament amb el Partit Social Agrari-CEDA, marquin en endavant la pauta política pitiüsa en harmonia amb el potentat Joan March.


Llegiu el Sumari en PDF
Llegiu el Pròleg en PDF


Neus Escandell i Tur
 (Eivissa, 1955) es llicencià amb grau en Geografia i Història per la Universitat Autònoma de Barcelona i es doctorà en Història d’Amèrica Llatina Colonial a la University of California-San Diego (EUA). Per a la realització dels estudis de doctorat va rebre la beca Gaspar de Portolà, la Fulbright i la del Departament d’Història de UCSD. Professora assistent al Departament de Lingüística del centre educatiu nord-americà esmentat, fou professora contractada al Departament d’Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona, i professora visitant al peruà Centre d’Estudis Regionals Andins Bartolomé de las Casas i a la Universitat de l’Havana. Paral·lelament a la seva labor editorial com a presidenta de Tierra Firme Ediciones de Lima i gerent de Balàfia Postals-Eivissa, ha participat en publicacions de les universitats Nacional Autònoma de Mèxic i València, i també en Història i Antropologia a la memòria d’Àngel Palerm (1984), Història, política, societat i cultura dels Països Catalans (1999), Personatges de la nostra història (2003), Memòria de la democràcia (2003), XXV Jornades d’Estudis Històrics Locals: la Segona República (2007) i Feim memòria. La Segona República, la Guerra Civil i el franquisme a Eivissa i Formentera (2010). Autora de Producción y comercio de tejidos coloniales: los obrajes y chorrillos del Cusco, 1570-1820 (1997), i de guies turístiques com Todo Lima, Todo Arequipa, Todo La Paz i Todo Perú, va ser també col·laboradora del Diccionari biogràfic del moviment obrer als Països catalans (2000) i de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera. És professora de l’Escola Universitària de Turisme d’Eivissa i Formentera-UIB.


Antonio Viñarás i Domingo
(Burgos, 1972) és doctor en Història per la Universitat de les Illes Balears, llicenciat en Dret per la Universitat Complutense de Madrid i màster en Protocol, Comunicació i Relacions Institucionals per la Universitat Miguel Hernández d’Elx. A més, va cursar postgraus en Protocol i Cerimonial i en Imatge i Màrqueting. Advocat col·legiat, ha estat encarregat de grup a l’INE, professor de Protocol i Assessoria d’Imatge a l’Escola Universitària de Turisme d’Eivissa i Formentera, la UOM, l’IES i la CAEB, i coordinador a les Pitiüses de l’Acció Especial de R D de la UIB sobre Protecció i Projecció del Patrimoni Periodístic. Com a cap de Protocol de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, es va encarregar de la coordinació de l’Any Vicent Serra Orvay, la celebració del bicentenari de l’elecció com a diputat a les Corts de Cadis de Josep Ribas i l’homenatge a Margalida Roig Colomar, com també de la direcció de la Memòria de l’Any Vicent Serra Orvay. A més, ha publicat articles sobre història contemporània local en Fites o El Pitiús, i ha col·laborat en Vint anys del Grup d’Estudi de la cultura, la societat i la política al món contemporani (2006), XXV Jornades d’Estudis Històrics Locals: la Segona República (2007), Feim memòria. La Segona República, la Guerra Civil i el franquisme a Eivissa i Formentera (2010) o Cultura, societat i política a la Mediterrània contemporània (2012). És cap de Protocol i Relacions Institucionals del Consell Insular d’Eivissa.Recomanar
Comentar
Comentaris (0)