Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

Associació Es Garrover

Una altra mirada a la salut mental

Torrent i Badia, Lluís; Feliu Landa, Marian

Col·lecció:
Menjavents
Tema:
Assaig
Pàgines:
162
PVP:
15.00
ISBN:
978-84-16163-46-5
Data d'Edició:
19/10/2015
El teatre com a forma de dignificació de la vida del malalt mental


Sinopsi
La malaltia mental, especialment l’esquizofrènia, ha estat considerada, i ho és encara, una malaltia individual i a-històrica, d’impossible o de difícil cura, sobre la qual s’intervé majoritàriament amb l’administració de fàrmacs.
Després de molts anys de feina en aquest camp, els autors, socis de l’associació es Garrover, ens conten el perquè de la seva creació, com va funcionar, els seus èxits i dificultats, el funcionament intern assembleari i participatiu, les relacions amb l’Administració pública, i també petits fets de la vida quotidiana.
Els seus principis, objectius i accions perseguien la dignificació de la vida del malalt mental, l’assoliment dels seus drets de ciutadania, la participació de la família i amics en la tasca, i l’activació de tota la comunitat en el procés, sense la qual el malalt romandria aïllat dins el seu propi mon.
L’associació es Garrover va ser un clar mobilitzador de l’acció col·lectiva, la seva praxi va assenyalar un camí que si va ser necessari en el passat, esdevé imprescindible per al futur.
Llegiu el Sumari en PDF


Lluís Torrent i Badia
Barcelona, 1940
Llicenciat per la Facultat de Medicina de Barcelona. Títol d’especialista en Psiquiatria, obtingut mitjançant l’Escola Professional de Psiquiatria de la Universitat de Barcelona. Psiquiatre a l’Institut Mental de la Santa Creu i al Departament de Psiquiatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. Professor ajudant de classes pràctiques de la càtedra de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Becat com a expert tècnic estranger per l’Administració Provincial de Trieste per a treballar a l’Hospital Psiquiàtric d’aquesta ciutat, sent el seu director el professor Franco Basaglia.
Cap Clínic, per concurs oposició, al Sanatorio Psiquiátrico de Conxo de Santiago de Compostela. Psiquiatre a l’Hospital Psiquiàtric de Palma, a les USM del Camp Rodó de Palma i a la USM d’Inca.
Considera que el que fins aquí s’ha ressenyat constitueix el llarg i indispensable període de formació i aprenentatge necessari per a encapçalar l’experiència de l’Associació Es Garrover a Inca, iniciada el 1997. Va ser-ne soci fundador i membre de les successives juntes directives, i coordinador, com a psiquiatre, de l’ UCR Es Garrover fins a la seva jubilació, el juliol del 2005.
Ha publicat, com a coautor, a Edicions Documenta Balear: Bojos pel teatre, (2012) i Associació Es Garrover. Una altra mirada a la salut mental (2015).

Marian Feliu Landa
(Palma, 1951). Estudià Treball Social a l’Escola Universitària de Madrid. La seva primera feina va ser posar en marxa una escoleta infantil, com a eix vertebrador de la vida de barri, seguint els principis de l’acció comunitària participativa, filosofia que ha estat al centre de tota la seva trajectòria professional tant en l’Administració pública com en l’empresa privada.Ha treballat en àmbits molt diversos; ha recorregut tota la geografia de l’exclusió social, infància desemparada, famílies multi­pro­blemàtiques, persones amb problemes d’addiccions, malalts mentals, entre d’altres. Ha conegut de prop el rostre del patiment humà, però sempre des de la construcció d’una relació professional compromesa, creativa, cercadora de les capacitats i potencialitats de les persones.És Màster de Mediació en Conflictes Familiars per la UIB i professora associada a l’Escola de Treball Social a la UIB. Membre del Grup d’Experts del programa europeu HELIOS encarregat de l’elaboració del document marc sobre Bones Pràctiques en el Tractament de les Persones amb Malaltia Mental de la Unió Europea, treballadora Social a la UCR es Garrover i ha estat al front d’àrees de planificació, gestió i direcció en serveis socials de les Illes Balears.

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)