Cercador d'Obres
ORDENAR:
Començar recerca

Les ratapinyades de les Balears

Serra-Cobo, Jordi; López-Roig, Marc; Bayer i Gonzàlez, Xavier

Col·lecció:
Bri
Tema:
Natura
Pàgines:
108
PVP:
15.00
ISBN:
978-84-16163-43-4
Data d'Edició:
28/08/2015
La peculiar història evolutiva i cultural de l’únic mamífer que pot volar
Sinopsi
En aquesta obra trobarem una de les històries evolutives més interessants que podem trobar dins el món animal com és ara la de les ratapinyades. Descobrirem les diferents adaptacions que han sofert per poder volar, particularitat que no presenta cap altre grup de mamífers. A més, la majoria de les ratapinyades han substituït el sentit de la vista per un sofisticat sistema de sonar. Per què han sofert aquestes grans modificacions?
Les ratapinyades són uns animals populars, coneguts per tothom, però, realment, què sabem de la seva manera de viure? Com es reprodueixen? De què s’alimenten? On viuen? Quins hàbitats diferents ocupen? A més de satisfer aquestes preguntes, el volum ens informa de quines són les espècies de ratapinyades que podem trobar a les illes Balears, on ja vivien abans que s’hi establissin els humans.
Aquest volum s’ha pogut fer a partir del treball de camp i del treball de laboratori dut a terme pels seus autors durant més de dues dècades. Ara ens posen a l’abast els darrers coneixements que hi ha del món divers de les ratapinyades.


Llegiu el Sumari

Jordi Serra-Cobo
(Barcelona 1958), és el coordinador d’aquest llibre (Les ratapinyades les illes Balears), va iniciar els estudis quiropterològics a la Universitat de Barcelona a principis dels anys vuitanta de la mà dels Drs. Enric Balcells i Jacint Nadal. Ha estat investigador contractat a l’Ecole Normale Supérieure de París i al Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Ha donat classes a la Universitat Pierre et Marie Curie de París. Va crear i dirigir el Centre de Recerca en Infeccions Víriques Illes Balears. És professor de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i és membre de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona. Dirigeix un equip de recerca que estudia l’ecologia dels quiròpters des de fa 30 anys i les malalties víriques emergents. L’equip realitza estudis multidisciplinaris en els que participen més de 60 institucions europees, africanes i americanes. És el president del Club de Biologia i Biotecnologia d’Alumni de la Universitat de Barcelona.
 
Els treballs de recerca realitzats han estat capdavanters tant en els estudis de les migracions a Catalunya i a Balears, com sobre la ràbia de les ratapinyades, aquests darrers reconeguts per l’Organització Mundial de la Salut. Els resultats de les recerques han estat publicats i presentats en nombrosos articles i congressos científics nacionals i internacionals. Fa 22 anys que estudia les ratapinyades de Balears.Marc López-Roig
(Barcelona, 1969) és llicenciat en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona. Des del 1993 treballa com a investigador en el grup de recerca dirigit pel Dr. Jordi Serra-Cobo. La recerca es centra principalment en l’estudi de la dinàmica de poblacions dels quiròpters, en el qual s’estimen paràmetres claus, tals com taxes de supervivència, reclutament i dispersió, de gran importància en el cicle biològic dels ratpenats. En els darrers anys, la línia de la recerca s’ha centrat també en l’estudi de reservoris vírics zoonòtics en la fauna salvatge i la seva incidència en les poblacions humanes. En aquest sentit, ha treballat també en el Centre de Recerca en Infeccions Víriques de les Illes Balears (CRIVIB) i ha participat en diversos projectes europeus, conjuntament amb l’Institut Pasteur de Paris. Actualment treballa com a investigador en el projecte europeu “Preparedness, Prediction and Prevention of Emerging Zoonotic Viruses with Pandemic Potential using Multidisciplinary Approaches (PREDEMICS)”, amb col·laboració amb altres centres de recerca europeus.Xavier Bayer i Gonzàlez
(Vilafranca, 1962), ha fet de mestre en escoles rurals de l’Anoia i el Penedès, de músic i també ha treballat en el camp de la recerca i la divulgació a l’entorn de la música tradicional i de la natura (ocells, ratpenats, virus, etc...). A més, ha realitzat 90 reportatges de fauna i natura per a TV3 i altres entitats. Ha participat en 49 treballs discogràfics, i ha publicat 19 llibres relacionats amb les tradicions, amb la música i amb la natura del nostre país.

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)