
Presentació de Sons de Mallorca a Can Alcover de Palma
16/04/2009 AG
Presentat per Francesc Vallcaneras, Felip Munar i Pere Orpí. Espai de cultura de Can Alcover de Palma. Es visionaren fragments del DVD que incorpora el llibre.
Veure una altra foto

A ritme de flabiol, xeremies i tamborí
14/04/2009 Laura Acedo
El musicòleg Pere Orpí recull els instruments tradicionals méscomuns i els més desconeguts de l’Illa al llibre Sons de Mallorca.Lamúsica és cultura i am ...

Sons de Mallorca
Instruments tradicionals: música, senyals i cultura de l'oci
Orpí Ferrer, Pere
- Prologuista:
- Ayats, Jaume
- Col·lecció:
- Arbre de Mar
- Tema:
- Cultura popular
- Pàgines:
- 454
- PVP:
- 38.00
- ISBN:
- 978-84-96841-94-9
- Data d'Edició:
- 03/02/2009
Corns i xeremies, picarols i maçoles, dissabtes de glòria i santantonis, reclams de caça i orgues solemnes us conduiran per viaranys desconeguts, coneguts o potser sospitats, però que l’encís del so us empenyerà a resseguir.

Treballà en el camp fins als vint anys. Després va començar els estudis sacerdotals al Seminari i al Col·legi de Nostra Senyora de la Sapiència de Mallorca, i fou ordenat prevere el 1966. Es llicencià en teologia per la Universitat Pontifícia de Comillas (Cantàbria) el 1967.
Ha estat rector de Peguera (1967-1979), Son Macià (1979-1987), Montuïri (1987-1992), la Colònia de Sant Jordi (1992-2001), es Llombards (2001-2005) i s’Alqueria Blanca (des de 2001).
Com a escriptor ha publicat llibres de poemes: Encara que no em donin la paraula (1975), Entorn de la Paraula (1978), A contrallum (1979), A cara i creu (1986), Simfonia en blau major (1994) i a Documenta Balear Fent camí amb el poble (llibre i disc compacte, 2002), Sons de Mallorca. Instruments tradicionals: música, senyals i cultura de l’oci (2009) i Versos per cantar (llibre i 3CD) (2018). En prosa ha publicat una traducció dels quatre Evangelis: La Bona Nova en la parla popular de Mallorca (1989) i Rondaies mallorquines inèdites (1996). Gabriel Barceló Bover en publicà una extensa entrevista biogràfica: Pere Orpí. Confessió general d’un capellà poeta (2003).
Ha estat guardonat amb els premis de poesia Primavera Sant Francesc (1962), Blau d’argent (Lluc, 1966), Ciutat de Palma (1967), Verge de Consolació (Sant Joan, 1992), i fou finalista del premi Bernat Vidal i Tomàs (1994), entre d’altres.
Com a pintor, és autodidacte. Ha exposat a Peguera (1975), Capdepera (1978, 1979 i 1995), Son Macià (1980 i 1982), Montuïri (1989 i 1991) i la Colònia de Sant Jordi (1994 i 1999), a més de participar en diverses mostres col·lectives.
Fou fundador i director de la revista Vora Mar, de Peguera, i un dels iniciadors de l’Associació de Premsa Forana, nom que ell mateix proposà.
A Son Macià va promoure diversos grups: S’Estol des Picot, de música tradicional; Els Rodamons, d’excursionisme juvenil; un club d’Esplai, etc.
Ha estat professor de l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor i ha elaborat diversos muntatges audiovisuals sobre cultura popular.
Ha practicat el muntanyisme amb distintes agrupacions: Estol Vidalba, Titines, Grup Excursionista de Mallorca... i està vinculat amb persones i entitats relacionades amb la nostra cultura i el medi ambient (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Obra Cultural Balear, GOB...).
És autor d’innombrables himnes i càntics, sobretot de caràcter religiós, que han estat musicats per diversos compositors, i que són coneguts i cantats arreu de Mallorca i altres indrets de parla catalana.

Ricard Anckermann
Alenyà Fuster, Miquel
Biografia i obra de la personalitat artística mallorquina més rellevant del segle XIX.

Uetam
Martorell Vallespir, Pere
Biografia d’un mallorquí amb la veu més universal, a través de la seva correspondència.

Gonellisme
Canyelles Ferrà, Xavier
Els orígens, els principis ideològics, les finalitats i els activistes més destacats d’aquest fenomen sociolingüístic.

Ramon Llull a la recerca de la Veritat
Vicens Vidal, Francesc; Sansó i Jaume, Sebastià; Altres autories
Històries i cançons dels indrets on el nostre Doctor Il·luminat va viatjar per trobar la Veritat.

La visió d’Andratx a través dels llibres de viatges (1860-1940)
Amengual i Salas, Vicenç
Premi Pere Ferrer d’investigació 2015
L’experiència dels viatgers que visitaren Andratx en els segles XIX i XX.

El paisatge de l’Arxiduc
Cañellas Serrano, Nicolau S.
Tots els elements arquitectònics que l’Arxiduc dissenyà per contemplar i gaudir de la naturalesa a Mallorca.

Francesc Guerau i el seu temps
Pizà Prohens, Antoni
La biografia més completa del compositor barroc mallorquí.

Els ulls de la nit
Alzina Oliver, Mateu
Les vicissituds d'un període en què els fars i els
torrers han estat els protagonistes de la història de l'illa de sa Dragonera.

Els senyors de Palma
Sabater i Vallespir, Antònia
Converses amb la noblesa tradicional mallorquina sobre la seva manera de viure i de pensar. Els orígens, l’educació, la gastronomia i la seva parla.

L’oci com a llenguatge de la llibertat
Duran Jaume, Damià
Una completa visió de l’entreteniment humana des del vesant del joc i de les conductes del lleure.

Ding Dang
Liesegang Moll, Berta; Ribot i Mayol, Catalina
Un mètode de llenguatge musical amb les cançons tradicionals de les illes Balears

Diguem Visca Sant Antoni!
Vicens Vidal, Francesc
La música com a valor privilegiat de la festa de Sant Antoni.

Cançoner dels darrers dies: Artà
Cabrer Fito, Jaume
El cançoner dels darrers dies és la història d’una ximbombada al poble d’Artà i supòs que a qualsevol poble de Mallorca on encara es manté viva la tradició de celebrar el carnestoltes. Aquest cançoner ...

Cançoner tradicional de Mallorca
Julià Prohens, Miquel
Un centenar de cançons amb les respectives partitures i les classifica segons siguin de treball, de revetlla, erudites, humorístiques, infantívoles, etc. Sens dubte, serà una eina molt útil per als ca ...

Espurnes d’un poble antic
Carrió i Sanxo, «Balín», Cristòfol
Recopilació d’un centenar d’articles, que duen impregnat l’apassionament pels singulars paisatges i l’encantadora gent d’antany. Els primers capítols estan dedicats a les persones i les coses de l’agr ...

A la recerca d’un poble perdut
Nebot, «Rai», Joan
Tot i estar la seva vida i la seva obra molt lligades al poble de Capdepera, Joan Rai sempre ha volgut escriure i ha escrit “per a tothom”. La seva obra converteix la comarca del Llevant en un espai ...

Fent camí amb el poble: Gloses, rimes i cançons
Orpí Ferrer, Pere
A més d'excel·lent poeta líric i popular, P. Orpí és un bon recitador. El CD adjunt conté una petita mostra de recitats i cançons musicades per distints compositors (A. Martorell, B. Calatayud, E. Pas ...

El folklore i l’etnografia a les Balears (segles XIX i XX)
Ramis Puig-gros, Andreu
El folklore i l'etnografia balears es distribueixen en quatre grans períodes: els començaments, protagonitzats pels homes de la Renaixença i pels viatgers; les quatre primeres dècades del segle XX, am ...