Notícies Relacionades

Pere Fullana comenta "Les varietats locals de les illes Balears"

12/05/2013 Pere Fullana

El passat divendres servidor assistí a una presentació vip-pagesa del llibre Varietats locals de les Illes Balears, d'Aina Socies Fiol. A banda de la intervenció magnífica de l'autora, hi in ...

Climent Picornell comenta "Les varietats locals de les illes Balears", d'Aina Socies

23/04/2013 Climent Picornell

La memòria biocultural de les varietats locals de les illes Balears Climent Picornell (Blat xeixa, blat barba, blat mort, blat mamento, blat mollar, civada rossa, civada negra, ordi mallorquí...) V ...

Gran assistència a la presentació de "Varietats locals a les illes Balears"

26/02/2013

El passat divendres 22 de febrer vespre va tenir lloc als baixos de l'Ajuntament la presentació del llibre sobre varietats locals d'Aina Maria Socies Fiol organitzada per la delegació a Mont ...

Presentació a Montuïri de "Varietats locals de les Illes Balears", d'Aina Socies Fiol,

21/02/2013

Les Edicions Documenta Balear   es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre "Varietats locals de les Illes Balears", d'Aina Socies Fiol, que tindrà lloc divendres 22 de febrer, ...

Varietats locals de les Illes Balears

2a ed.

Socies Fiol, Aina Maria

Prologuista:
Il·lustracions de Nivola Uyà
Col·lecció:
Bri
Tema:
Natura
Pàgines:
84
PVP:
14.00
ISBN:
978-84-15432-37-1
Data d'Edició:
31/01/2013
Eina bàsica per a la recuperació i conservació del nostre patrimoni genètic, agronòmic i cultural.
Sinopsi
Les varietats locals o tradicionals són les plantes que han estat seleccionades per pagesos i pageses d’una manera molt acurada per a garantir les pròpies llavors i les collites per als anys següents. D’aquesta manera, s’ha creat un patrimoni genètic, agronòmic i cultural molt enriquidor i divers als camps de les Illes Balears. Desafortunament, en els últims anys s’ha anat substituint aquest grapat de llavors i coneixements per llavors més homogènies i productives, fruit de l’agroindústria creada a partir de la Revolució Verda i el neoliberalisme.
En aquest llibre, hi trobareu conceptes i característiques de les varietats locals, l’agrobiodiversitat i l’erosió genètica, per a visualitzar-ne la necessitat urgent de recuperació i conservació. També s’hi expliciten les eines bàsiques per a conèixer i estudiar les varietats locals d’una manera molt senzilla. De la mà d’alguns estudiosos coneixerem l’opinió sobre la situació dels diferents cultius a les Balears.
Hi destaca la recuperació dels coneixements locals lligats a les varietats locals, els quals també es troben en risc d’erosió, perquè estan a les mans de persones majors, sense relleu generacional. Des d’un vessant més pràctic, s’hi donen a conèixer alguns llocs on es pot trobar material vegetal, ja sigui mitjançant conservació in situ com ex situ. Finalment, s’hi exposa resumidament el marc jurídic perquè puguem fer-nos una idea de la importància que han adquirit les llavors.

Aina Maria Socies Fiol
(Montuïri, 1983) és llicenciada en Ciències Ambientals i màster en Agroecologia. La seva línia de recerca són les varietats locals i la recuperació dels coneixements lligats. És membre de l’Associació de Varietats Locals de les Illes Balears.
Recomanar
Comentar
Comentaris (0)