Notícies Relacionades

Antoni Vives Riera va presentar el seu llibre "Viure, escriure i reviure la festa"

16/02/2013

El passat divendres dia 9 de febrer Antoni Vives Riera va presentar el seu llibre "Viure, escriure i reviure la festa. Una història cultural de la celebració de Sant Antoni a Artà durant el segle XX". ...

Viure, escriure i reviure la festa

Una història cultural de la celebració de Sant Antoni a Artà durant el segle XX

Vives Riera, Antoni

Col·lecció:
Menjavents
Tema:
Cultura popular
Pàgines:
168
PVP:
14.00
ISBN:
978-84-15432-10-4
Data d'Edició:
21/12/2012
L’evolucio de la festa de Sant Antoni a Artà, la seva màgia, la disbauxa i la protesta popular.
Sinopsi
En aquesta obra l’autor analitza l’evolució de les festes de Sant Antoni a Artà des del final del segle XIX fins als anys seixanta del segle XX; contrasta la representació del ritual al començament del segle XX per les elits lletrades de la vila amb les percepcions subjectives que tenien de la festa els seus vertaders protagonistes, els veïnats i veïnades d’Artà que gairebé no havien rebut educació reglada, i observa fins a quin punt el conjunt de la població es va apropiar progressivament de la visió tradicionalista de la festa pròpia de les minories educades.
L’autor es demana si el procés de modernització de la societat artanenca viscut al llarg del segle XX ha suposat la desaparició de la manera antiga de viure la festa basada en la màgia, la disbauxa i la protesta popular, o en canvi això ha deixat espai per a la continuïtat. ¿En quina mesura la domesticació de la celebració basada en l’autocontrol individual dels impulsos i l’afirmació de l’ordre social de l’Estat ha canviat la festa de Sant Antoni en el darrer segle? ¿De quina manera el nou significat modern de la festa com a dipòsit elogiat de les particularitats culturals ha incidit en la manera com l’han celebrada els artanencs i artanenques? ¿Com s’han combinat els antics i nous significats de la celebració en la seva pràctica ritual? ¿Ha mantingut la festa la vigència social i cultural que ha permès ajuntar la població d’Artà en un col·lectiu autònom i unit?
Antoni Vives Riera
(Manacor, 1977) és professor d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona des de 2007. En la seva dedicació a la recerca, els seus interessos se centren en l’aplicació del bagatge teòric dels estudis culturals, subalterns i postcolonials en la pagesia mallorquina contemporània. Les seves línies d’investigació en relació amb aquest tema són la significació del territori i construcció de la diferència entre el camp i la ciutat, el turisme com a pràctica discursiva de poder en la producció d’espais geogràfics, juntament amb les implicacions de tot plegat en la reproducció històrica de les identitats nacionals i regionals. Tot això es pot reparar en la seva tesi doctoral sobre la tradició dels arguments i les festes de Sant Antoni a Artà, dirigida per Mary Nash i Andreu Mayayo, presentada l’any 2008 i per la qual ha rebut després el Premi Extraordinari de Doctorat (Universitat de Barcelona) i el Premi Josep Lladonosa d’Història Local (Universitat de Lleida). Com a fruit del treball en la seva tesi, l’autor no solament ha publicat aquest llibre, sinó tambe articles en diferents revistes acadèmiques com Historia Social (2005), Journal of Catalan Studies (2010) o Ayer (2011)

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)