Notícies Relacionades

Antoni Vives Riera va presentar el seu llibre "Viure, escriure i reviure la festa"

16/02/2013

El passat divendres dia 9 de febrer Antoni Vives Riera va presentar el seu llibre "Viure, escriure i reviure la festa. Una hist˛ria cultural de la celebraciˇ de Sant Antoni a ArtÓ durant el segle XX". ...

Viure, escriure i reviure la festa

Una hist˛ria cultural de la celebraciˇ de Sant Antoni a ArtÓ durant el segle XX

Vives Riera, Antoni

Col·lecció:
Menjavents
Tema:
Cultura popular
Pàgines:
168
PVP:
14.00
ISBN:
978-84-15432-10-4
Data d'Edició:
21/12/2012
L’evolucio de la festa de Sant Antoni a ArtÓ, la seva mÓgia, la disbauxa i la protesta popular.
Sinopsi
En aquesta obra l’autor analitza l’evoluciˇ de les festes de Sant Antoni a ArtÓ des del final del segle XIX fins als anys seixanta del segle XX; contrasta la representaciˇ del ritual al comenšament del segle XX per les elits lletrades de la vila amb les percepcions subjectives que tenien de la festa els seus vertaders protagonistes, els ve´nats i ve´nades d’ArtÓ que gairebÚ no havien rebut educaciˇ reglada, i observa fins a quin punt el conjunt de la poblaciˇ es va apropiar progressivament de la visiˇ tradicionalista de la festa pr˛pia de les minories educades.
L’autor es demana si el procÚs de modernitzaciˇ de la societat artanenca viscut al llarg del segle XX ha suposat la desapariciˇ de la manera antiga de viure la festa basada en la mÓgia, la disbauxa i la protesta popular, o en canvi aix˛ ha deixat espai per a la continu´tat. ┐En quina mesura la domesticaciˇ de la celebraciˇ basada en l’autocontrol individual dels impulsos i l’afirmaciˇ de l’ordre social de l’Estat ha canviat la festa de Sant Antoni en el darrer segle? ┐De quina manera el nou significat modern de la festa com a dip˛sit elogiat de les particularitats culturals ha incidit en la manera com l’han celebrada els artanencs i artanenques? ┐Com s’han combinat els antics i nous significats de la celebraciˇ en la seva prÓctica ritual? ┐Ha mantingut la festa la vigŔncia social i cultural que ha permŔs ajuntar la poblaciˇ d’ArtÓ en un colĚlectiu aut˛nom i unit?
Antoni Vives Riera
(Manacor, 1977) Ús professor d’Hist˛ria ContemporÓnia de la Universitat de Barcelona des de 2007. En la seva dedicaciˇ a la recerca, els seus interessos se centren en l’aplicaciˇ del bagatge te˛ric dels estudis culturals, subalterns i postcolonials en la pagesia mallorquina contemporÓnia. Les seves lÝnies d’investigaciˇ en relaciˇ amb aquest tema sˇn la significaciˇ del territori i construcciˇ de la diferŔncia entre el camp i la ciutat, el turisme com a prÓctica discursiva de poder en la producciˇ d’espais geogrÓfics, juntament amb les implicacions de tot plegat en la reproducciˇ hist˛rica de les identitats nacionals i regionals. Tot aix˛ es pot reparar en la seva tesi doctoral sobre la tradiciˇ dels arguments i les festes de Sant Antoni a ArtÓ, dirigida per Mary Nash i Andreu Mayayo, presentada l’any 2008 i per la qual ha rebut desprÚs el Premi Extraordinari de Doctorat (Universitat de Barcelona) i el Premi Josep Lladonosa d’Hist˛ria Local (Universitat de Lleida). Com a fruit del treball en la seva tesi, l’autor no solament ha publicat aquest llibre, sinˇ tambe articles en diferents revistes acadŔmiques com Historia Social (2005), Journal of Catalan Studies (2010) o Ayer (2011)

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)