Notícies Relacionades

El procés contra Emili Darder

19/07/2012

La historiadora CatalinaMoner no tan sols ha estatdirectora de l’Institut EmiliDarder de Palma, sinó que éstota una especialista en lafigura d’aquest metge i batle dePalma, assassinat desp ...

Miquel Ferrà comenta dos llibres nous de Documenta Balears

05/06/2012 Miquel Ferrà

Parlem aquesta setmana de tres llibres feliçment rebuts:

Llegiu la notícia

Entrevista a Catalina Moner, autora d"Emili Darder i Cànaves"

04/06/2012 Obra Social "Sa Nostra"

“Emili Darder tenia un tarannà europeista i una visió del món àmplia i de futur”Febrer de 1937. Quatre homes honests són afusellats al Cementiri de Palma. La repressió franquista acaba amb ...

Emili Darder i Cànaves (1895-1937)

Metge i polític, víctima de la repressió franquista

Moner Mora, Catalina

Prologuista:
Jordi Casassas Ymbert
Col·lecció:
Altres
Tema:
Biografia
Pàgines:
244
PVP:
17.00
ISBN:
978-84-15081-55-5
Data d'Edició:
30/04/2012
Comprar
Un estudi rigorós sobre la figura del batlle republicà de Palma, afusellat el 24 de febrer de 1937.
Sinopsi
El metge i polític Emili Darder i Cànaves (1895-1937) és una de les personalitats més importants de la contemporaneïtat a Mallorca. El seu compromís cívic i cultural, i la seva actuació exemplar com a regidor i batle de Palma per Esquerra Republicana Balear l’han convertit en un referent per a considerables sectors socials. En aquest llibre s’ofereix una aproximació rigorosa a la innovadora tasca d’Emili Darder a favor de l’educació, la sanitat i la llengua catalana.
Cal destacar que aquesta obra és una adaptació de la tesi doctoral de Catalina Moner Mora, llegida a la UIB el desembre del 2009, amb Antoni Marimon Riutort com a director de la tesi i amb un prestigiós tribunal format per professors i catedràtics, com Jordi Casassas, Sebastià Serra, Jaume Oliver, Carles Santacana i José Miguel Santacreu, que li va atorgar la màxima qualificació acadèmica.
El llibre inclou un CD amb tot el consell de guerra que menà Emili Darder davant un escamot d’execució. Aquest procés, que va incriminar igualment els també afusellats Alexandre Jaume, Antoni Mateu i Antoni Maria Ques, es presenta ordenat cronològicament, fet que permet comprendre la magnitud de la injustícia i la hipocresia que varen sofrir quatre homes honests aquell terrible febrer de 1937.

Catalina Moner Mora
Catalina Moner i Móra (Palma, 1957) és mestra d’escola i doctora en Història per la Universitat de les Illes Balears. Ha orientat una gran part de les seves investigacions cap a l’estudi de la figura i l’obra del destacat metge i polític republicà d’esquerra Emili Darder. Aquestes recerques s’han concretat en la seva memòria d’investigació, llegida el 2004 a la UIB, com també en la seva tesi doctoral llegida el 2009 a la mateixa universitat. A més, el 2007 va publicar la primera biografia sobre el darrer batle republicà de Palma, titulada Emili Darder i Cànaves (1895-1937). Vida i martiri. A més, ha estudiat el començament de l’Obra Cultural Balear i diversos aspectes relacionats amb la pedagogia de les ciències socials. Directora de l’IES Emili Darder durant molts d’anys, és inspectora d’educació i professora del màster de Formació del Professorat de la UIB. El 2011 va rebre el premi Emili Darder atorgat per l’Obra Cultural Balear.

Recomanar
Comentar
Comentaris (0)