Notícies Relacionades

"Climent Garau Juan" comentat al suplement Bellver

19/07/2012 JORGE MAÍZ CHACÓN

El investigador local BartomeuGarí nos ofrece otro amplio y completísimoestudio sobre la Mallorca de iniciosdel siglo XX. En esta ocasión, ClimentGarau Juan (1897-1936). Entre el pinzell ila vara (Doc ...

Climent Garau Juan (1897-1936): Entre el pinzell i la vara

Garí Salleras, Bartomeu

Prologuista:
Bernat Bauçà
Col·lecció:
Menjavents
Tema:
Biografia
Pàgines:
468
PVP:
25.00
ISBN:
978-84-15432-17-3
Data d'Edició:
12/04/2012
Comprar
El batle Marió fou assassinat amb el seu germà una nit de setembre del 1936 al camí dels Reis de Palma. El seu nom fou callat, i els seus familiars aïllats dins un ambient hostil. Us presentam per primera vegada la seva història.
Sinopsi
El batle Climent Garau, Marió, fou un líder, un home culte i amb un gran esperit de treball. Entre el pinzell i la vara és una història personal d’aquest polític porrerenc i al mateix temps és un dibuix històric molt acurat del que va passar a Mallorca i a Porreres al final del segle XIX i al començament del XX.
Basant-se en un nombrosa documentació i en els testimonis d’una quarantena de persones, entre les quals destaca Maria Ripoll i Garau, fillola del batle Marió, Bartomeu Garí treu de l’oblit la vida d’una persona lligada a la vida associativa de Porreres, d’un pintor que gaudia exercint l’ofici de dibuixant a la fusteria que va obrir amb el seu germà Joan. Coneixerem la figura d’un batle republicà i la seva gestió municipal, amb les acusacions i les amenaces que va rebre, i el martiri de la seva mort, i encara hi trobarem experiències privades, històries personals i relats de la repressió porrerenca inèdits fins ara.

En els primers mesos de la Guerra Civil, varen afusellar una trentena de porrerencs, entre els quals hi havia el batle Marió, que fou assassinat amb el seu germà Joan la nit del 23 de setembre de 1936 al camí dels Reis de Palma. Després del vessament de sang, el seu nom no fou pronunciat i els seus familiars es varen haver d’enfrontar amb la soledat dels perdedors, dins un ambient hostil, voltats de mirades de reüll i de males paraules. Els silencis i les mentides s’acabaren l’any 2003 amb el retrobament de les famílies de Porreres i del Brasil de Climent i Joan Garau Juan.

Climent Garau Juan (1897-1936): Entre el pinzell i la vara és una obra que, com afirma l’autor del pròleg, Bernat Bauçà, «no deixarà indiferent ningú, perquè és ple d’emocions, és clar i llampant, és una passa més en la tasca que aquests darrers anys s’ha fet a Porreres per dignificar un nom i un lloc que va quedar mal parat en el record de moltes famílies d’aquesta terra».
Bartomeu Garí Salleras
(Porreres, 1965)
Llicenciat en Història per la Universitatd de  les Illes Baleras (2005) i membre fundador de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca. Autor de les publicacions: La República a Porreres, un temps oblidat. (2005) juntament amb Simó Tortella Sbert i Porreres, desfilades de dia  afusellaments de nit (2007). L'any 2004 fou nomenat per l'Ajuntament de Porreres com a instructor de l'expedient pel nomenament de Fill Il.lustre de Porreres al batle Climent Garau Juan. A més, podem esmentar la publicació d'altres estudis com: La Vila de Porreres i la Segona República (1931-1936) a la Revista Lluc, núm. 833-834, 2003; Noves aportacions envers els desconeguts i desapareguts del Pla de Mallorca durant la Guerra Civil dins les Primeres Jornades d'Estudis Locals de Porreres (2005) i La composició dels Ajuntaments de Porreres i el seu paper polític i social durant la Segona República (Institut d'estudis Baleàrics 2007)

En els darrers anys, s’ha orientat cap a l’estudi de la Segona República i de la repressió a Mallorca en la Guerra Civil, matèries sobre les quals ha publicat nombrosos treballs i ha fet conferències.
Ha fet part del grup d’investigadors que ha elaborat el mapa de les fosses comunes de Mallorca. Sobre això, ha publicat l’«Estudi de les fosses comunes dels cementeris municipals de Montuïri, Petra i Porreres» dins Les fosses de la repressió a Mallorca. Mapa de les fosses comunes de Mallorca (1a part) (2011). També ha escrit l’estudi d’investigació de les fosses dels cementeris de Sant Joan, Llucmajor i el Pou de Son Lluís a Porreres.
El 2009, va presentar i defensar la memòria d’investigació La repressió a Mallorca durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939): memòria d’una coerció planificada, de l’àrea de coneixement d’Història Contemporània; per aquest motiu, el 2011 va obtenir el Diploma d’Estudis Avançats (DEA) per la UIB. És membre del Grup d’Estudi de la Cultura, la Societat i la Política al món contemporani (UIB) i doctorant de la UIB.
Ha Edicions Documenta Balear ha publicat La Guerra Civil a Porreres. Desfilades de dia, afusellaments de nit (2007) i Climent Garau Juan (1897-1936): Entre el pinzell i la vara (2012).
Recomanar
Comentar
Comentaris (0)