Notícies Relacionades

En nom de la costa d'Artà

11/07/2011 Aina Ginard

Cuculus és banyut en llatí. I de banyut a la Cuguça hi ha anys d'història. El cucui és un ocell que pon ous en nius que no són seus: un banyut. Cal un poc d'imaginació per apreciar que la Cu ...

Antoni Serra comenta el darrer llibre de Cosme Aguiló

10/07/2011 Antoni Serra

L'escriptor Antoni Serra comenta el darrer llibre de Cosme Aguiló, «La toponímia de la costa d'Artà» en la seva secció dominical «La Semana Trágica».Veure plana ...

Los 466 nombres de la costa de Artà

27/03/2011 T. Obrador

"Los topónimos son los documentos de identidad de la tierra. Un pueblo que los deja perder está condenado a la oscuridad, a la sumisión y a la esclavitud. Las autoridades tendrían que ser conscientes ...

La toponímia de la costa d'Artà

Aguiló Adrover, Cosme

Prologuista:
Climent Picornell
Col·lecció:
Arbre de Mar
Tema:
Filologia-lingüística
Pàgines:
402
PVP:
32.00
ISBN:
971-84-15081-63-0
Data d'Edició:
25/03/2011
466 unitats toponímiques al llarg de 28 km. de la costa d’Artà, localitzades amb 12 plànols desplegables i nombroses fotografies, acompanyat d'un DVD
Sinopsi
Aquesta obra que teniu al davant és un recull de noms de lloc del litoral d’Artà fet bàsicament a través de fonts orals, però sense menystenir les escrites. És un intent d’abastar amb pretensions d’exhaustivitat (si ens és permesa la utopia) els topònims directament assentats sobre la línia costanera i els que hi tenen una estreta relació, encara que n’estiguin un tant allunyats.
No és, però, una simple llista de denominacions, sinó també un atles costaner, ja que s’ha perseguit l’objectiu, no sempre aconseguit, de situar de manera mil·limètrica totes les unitats recollides de viva veu de les cinquanta-una persones entrevistades. A més, mitjançant el DVD que s’inclou, es poden desplegar nombroses imatges dels indrets, les quals permeten tenir una visió bastant satisfactòria dels poderosos atractius de la costa dels artanencs.
La bellesa del territori, en aquest cas, és un valuós complement d’un patrimoni toponomàstic que exhibeix alguns joiells de gran valor per a la història de la llengua. Resseguir la vorera de la mar amb una obra que alberga els documents d’identitat de les penyes i els arenals, a la vegada que atresora allò que en saben els usuaris més íntims i experimentats, és una manera de conquerir el paisatge sense més armes que les paraules adherides a les roques. D’una tal possessió pacífica de la terra, neix forçosament una amalgama de fascinació i d’amor.
Cosme Aguiló Adrover
(Santanyí, 1950) és un filòleg mallorquí, membre de l'Institut d'Estudis Catalans des del 2006 i publicà articles a la revista Randa i al butlletí de l'Institut Menorquí d'Estudis. El 1991 va rebre el premi Gabriel Alomar de l'OCB i l’Estrella Mostrejada de l’Associació Es Majoral i la revista Dies i Coses de Calonge (1997), és membre corresponent de l’Institut d’Estudis Catalans (2006).
Treballa d’hoteler a un establiment de la seva família. Els inicis de la seva activitat investigadora, vinculats al món de la prehistòria, s’activaren gràcies a una troballa casual de ceràmiques pretalaiòtiques feta el 1966. Cap a l’any 1974 es començà a interessar per la toponímia baleàrica, sobretot del litoral, cosa que el portà a fer reculls sistemàtics de diferents indrets, que ha anat publicant en forma de d’articles (generalment a revistes especialitzades),Luxury Panerai Replica mapes i llibres. Després de superar la prova d’accés per a majors de vint-i-cinc anys (1991), va iniciar els estudis de Filologia Catalana a la Universitat de les Illes Balears i s’hi va llicenciar el 1996. S’hi doctorà el 2007 amb la tesi La toponímia de Santanyí i ses Salines, encara inèdita. Ha publicat una dotzena de llibres i nombrosos articles sobre temes molt diversos: bolets, flora, anècdotes, arquitectura popular, i moltes més coses, entre les quals l’Atles ornitonímic de les illes Balears (2017), en col·laboració amb Antoni Mestre, i el cançoner Aür! Versos de l’antigor (2021), juntament amb Sebastià Adrover.
Ha Edicions Documenta Balear ha publicat De Rebus Populi Mei (2007), Sic Isti Nostri Sunt (2010), La toponímia de la costa d'Artà (2011), Llibres, pròlegs i pregons (2013) i Rondalles i llegendes de Santanyí (2021).
Recomanar
Comentar
Comentaris (0)