Notícies Relacionades

Un libro para entender el enigma de Porreres

26/04/2010 S. Sansó

La memoria de los republicanos. Importante hallazgo para conocer el paradero de los fusilados.Hallan documentación inédita sobre la salida de presos de cárceles palmesanas al inic ...

La Guerra Civil a Porreres: Desfilades de dia, afusellaments de nit

Garí Salleras, Bartomeu

Prologuista:
Marimon Riutort, Antoni
Col·lecció:
La Guerra Civil, Poble a Poble
Tema:
Història contemporània
Pàgines:
424
PVP:
25.00
ISBN:
978-84-96841-42-0
Data d'Edició:
18/10/2007
Sinopsi
Rescata de l’oblit un dels períodes més crucials i alhora tràgics de la història de Porreres: la Guerra Civil, des de la proclamació de la Segona República de 1931 fins a l’acabament de la guerra del 1939. S’aproxima a la vida municipal durant un període transcendental d‘aquest municipi i mostra alguns aspectes complementaris socioeconòmics locals, com puguin ser l’economia, la demografia, l’agricultura, la indústria, l’ensenyament. En tots els anys de la Segona República i bastant abans, el bull entre els diferents sectors del poble eren d’una gran tensió, els radicalismes enfrontats i el caciquisme porrerenc era conegut a tota Mallorca. Una trentena de veïns de la vila foren afusellats, entre els quals destaca la figura del batlle, Climent Garau “Marió”. L’angoixa i el patiment de la guerra quedà arrelada al poble i condicionà moltes vegades la vida política, social, religiosa i cultural de Porreres durant la postguerra i en etapes successives.
Bartomeu Garí Salleras
(Porreres, 1965)
Llicenciat en Història per la Universitatd de  les Illes Baleras (2005) i membre fundador de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca. Autor de les publicacions: La República a Porreres, un temps oblidat. (2005) juntament amb Simó Tortella Sbert i Porreres, desfilades de dia  afusellaments de nit (2007). L'any 2004 fou nomenat per l'Ajuntament de Porreres com a instructor de l'expedient pel nomenament de Fill Il.lustre de Porreres al batle Climent Garau Juan. A més, podem esmentar la publicació d'altres estudis com: La Vila de Porreres i la Segona República (1931-1936) a la Revista Lluc, núm. 833-834, 2003; Noves aportacions envers els desconeguts i desapareguts del Pla de Mallorca durant la Guerra Civil dins les Primeres Jornades d'Estudis Locals de Porreres (2005) i La composició dels Ajuntaments de Porreres i el seu paper polític i social durant la Segona República (Institut d'estudis Baleàrics 2007)

En els darrers anys, s’ha orientat cap a l’estudi de la Segona República i de la repressió a Mallorca en la Guerra Civil, matèries sobre les quals ha publicat nombrosos treballs i ha fet conferències.
Ha fet part del grup d’investigadors que ha elaborat el mapa de les fosses comunes de Mallorca. Sobre això, ha publicat l’«Estudi de les fosses comunes dels cementeris municipals de Montuïri, Petra i Porreres» dins Les fosses de la repressió a Mallorca. Mapa de les fosses comunes de Mallorca (1a part) (2011). També ha escrit l’estudi d’investigació de les fosses dels cementeris de Sant Joan, Llucmajor i el Pou de Son Lluís a Porreres.
El 2009, va presentar i defensar la memòria d’investigació La repressió a Mallorca durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939): memòria d’una coerció planificada, de l’àrea de coneixement d’Història Contemporània; per aquest motiu, el 2011 va obtenir el Diploma d’Estudis Avançats (DEA) per la UIB. És membre del Grup d’Estudi de la Cultura, la Societat i la Política al món contemporani (UIB) i doctorant de la UIB.
Ha Edicions Documenta Balear ha publicat La Guerra Civil a Porreres. Desfilades de dia, afusellaments de nit (2007) i Climent Garau Juan (1897-1936): Entre el pinzell i la vara (2012).
Recomanar
Comentar
Comentaris (0)