Notícies Relacionades

Antoni Tugores presenta un programa a TVMallorca

18/02/2010 Documenta Balear

Etcètera és un programa d'actualitat i pensament. Un espai d'una hora de durada que s'emetrà en estrena els diumenges a les 21:05, amb repeticions dilluns i dimarts. E ...

Memòria de la cuina mallorquina (tapa dura)

Tugores Manresa, Antoni

Prologuista:
Adrià, Ferran
Col·lecció:
Fora de col·lecció
Tema:
Cuina
Pàgines:
312
PVP:
38.00
ISBN:
84-96376-49-4
Data d'Edició:
13/12/2005
Sinopsi
“No em resta més que recomanar-vos ferventment aquesta obra, escrita amb passió i amb sensibilitat, que interessarà tant a l’afeccionat a l’antropologia i l’etnologia com a qui tingui curiositat per la vida dels nostres avis i, no cal dir-ho, a l’afeccionat a la gastronomia.” Del pròleg de Ferran Adrià Memòria de la cuina mallorquina és el resultat de molts danys d’investigació poble a poble, tot cercant les arrels de la nostra identitat com a poble a través de la cuina. L’autor, amb paciència, passió i una dedicació fora mida, ha preservat de l’oblit centenars de receptes de la cuina que practicaven els nostres padrins i padrines, mitjançant centenars d’entrevistes realitzades a tots els municipis de l’illa, abans que es perdessin irremeiablement, víctimes de la indiferència, els complexos d’inferioritat i la globalització. La cuina que ens ofereix està basada generalment en l’optimització dels pocs recursos que oferia l’entorn, ben assaonats amb imaginació, enginy i bon gust. Antoni Tugores no pretén, amb aquest amplíssim receptari, ensenyar a cuinar, sinó fer una convidada a recordar i a reflexionar sobre el patrimoni cultural que significa una cuina com la que ens posa a l’abast, quan ens entossudim, tan injustament, a menysprear-la en benefici de cuines exòtiques, ràpides i gairebé mai millors.
Antoni Tugores Manresa
(Manacor, Mallorca, 1948). Durant els anys d'adolescència i joventut va escriure narracions i teatre. Va ser autor juntament amb Josep A. Martínez Pons de les obres de teatre En Tià se'n va a sa guerra (1968), Turisme a Biniaserra (1969) i Necessitam davanters (1969).
Inicià la seva tasca informativa a la ràdio, a finals dels anys seixanta; va ser corresponsal de Cort, Diario de Mallorca, El Día i Radio Nacional de España. Ha estat director de les publicacions setmanals Manacor Comarcal (1976-1985) i 7 Setmanari (1986-1994).
Ha publicat a Edicions Documenta Balear La Guerra Civil a Manacor. La guerra a casa (2006)
Ha escrit les biografies de Joan Mesquida, un manacorí il·lustre (1983), Don Mateu, el paisatge d'una vida (1997), Adéu Andreu, biografia d'un lluitador republicà (2003) i La història robada. El batle Antoni Amer “Garanya” (2004) i La historia robada. Vida y muerte de un alcalde republicano. Antonio Amer (1882-1936) (2006).
Com a gastrònom ha publicat Memòria de la cuina mallorquina, (2007), que va merèixer el World Cookbook Awards com a millor llibre de cuina mediterrània escrit en català i Cuina econòmica. Receptes fàcils per a temps difícils a l’entorn de la cuina de Mallorca. (2009). Al llarg dels darrers anys ha publicat centenars d'entrevistes, reportatges i articles d'opinió.



Recomanar
Comentar
Comentaris (0)